Home Column van Bart 1, 2, 3 …. goud

1, 2, 3 …. goud

0
1, 2, 3 …. goud
Wedden op het WK in Brazilië met Unibet

De wereld staat stil want de Olympische Spelen zijn aan de gang. Natuurlijk wordt er wel gevoetbald in Europa, maar voetbal is in deze weken de op-één-na belangrijkste bijzaak van de wereld.

Dat de Spelen leven onder de Nederlanders merk je aan totaal a-sportieve tv-kijkers die zich ineens interesseren voor schaatsen, curling, snowboarden en het poepsaaie langlaufen. Cheryl Maas is een hot topic in de supermarkt tussen de luiers en de kratjes bier, terwijl we vorige week nog nooit van mevrouw Maas met haar regenbooghandschoenen hadden gehoord. En nu zijn we experts, allemaal.

Foto’s

Er gebeurt altijd van alles om de Olympische Spelen heen. Tijdens deze editie lijkt het echter allemaal nog meer opgeblazen dan anders. Duizenden sporters en journalisten hebben beschikking over Twitter, Facebook, Instagram en andere social media, en daar doen ze ook wat mee. Canadezen maken zich druk om de huisvesting, schaatser Shani Davis plaatst foto’s van Máxima en Wim-Lex op de fiets, er is gedoe om zwerfhonden die afgemaakt moeten worden, er is geen sneeuw en Putin vermoordt homo’s. Ofzo.

En de Nederlanders harken medailles binnen bij de vleet.

Copy/paste

Schaatsen, de nationale sport van Nederland. De enige reden dat ‘we’ iets te zoeken hebben in Sochi. Een stuk of twintig jongens en meisjes op gladde ijzers in nóg gladdere pakken, die wedstrijdjes doen op een 400-meterbaan. Twee keer linksaf en dan rechtdoor naar het podium voor de prijsuitreiking van de 500 meter.

Voor de goede orde: Sven Kramer wint de vijf kilometer en twee andere Nederlanders worden twee en drie. Michel Mulder wint de 500 meter en (copy/paste) twee andere Nederlanders worden twee en drie.
En de dames? Ireen Wüst natuurlijk. Het Babantse Beest deed wat ze moest doen; goud winnen op de drie kilometer. Hulde.

Delegatie-domper

De enige domper op de feestvreugde is, wat mij betreft, de aanwezigheid van de Nederlandse delegatie. Onze koning met zijn vrouw, aangevuld met Mark Rutte en Camiel Eurlings. Man man, wat een armoe. Eurlings en Rutte zitten er bij alsof ze op sociëteitsuitje zijn. Sjaaltje om, beetje zuipen, beetje klooien met de smartphone en af en toe een beetje schreeuwen naar de sporters. Ja, Mark Rutte, het is maar goed dat je er bij bent. Voor de homo-rechten, voor de handelsbetrekkingen, voor het imago van Nederland naar de rest van de wereld.

Over dat imago gesproken. Onze koning zit daar, van zijn uitkering, verkleed als oranje strandbal, te juichen op de tribune voor schaatsers die een veredeld Nederlands Kampioenschap afwerken. Een, twee en drie.

Gelukkig hebben ze hun kroost thuis gelaten. De kleine dikkertjes: een, twee en drie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in