Home Column van Bart And the winner is:

And the winner is:

0

FIFA WK Voetbal Brazilië 2014De terechte en oppermachtige winnaar van Groep D voor het WK Voetbal 2014 is natuurlijk Nederland. Hoera.
Hoe kon het ook anders. Ons geweldenaarsteam van sterren en vedetten, vol met tatoeages en voorzien van tweede huizen, tweede auto’s en tweede huwelijken is fantastisch. De ene spits is nog beter betaald dan de ander. De ene assistent-coach heeft een nog langer strafblad dan de ander.

En de bondscoach: ach, de bondscoach.

Kwalificatie Oranje makkie

U leest het goed. Ik ben ietwat cynisch aangaande het Nederlands Elftal. Daar heb ik zo mijn redenen voor, en die zijn heus niet allemaal gebaseerd op het strafblad van Patrick Kluivert.
Om in 2014 Wereldkampioen Voetbal te worden, is er écht meer nodig dan een (bijna) perfecte kwalificatiereeks.

Om te beginnen was de kwalificatiegroep een makkie. Estland en Andorra hoeven we natuurlijk geen woorden aan vuil te maken. Maar ook Roemenië en Hongarije zijn geen toplanden. Vergane glorie, op z’n zachtst gezegd. Het enige land dat nog wat in de melk te brokkelen heeft, internationaal gezien, is Turkije. Maar ook de Turken kampen met enorme problemen, zowel op als naast het veld.

Problemen

Wesley Sneijder en Dirk Kuijt spelen in de Turkse competitie een rol van betekenis. Ze zijn daar ‘grote jongens’. Dat zal best, maar ze zijn natuurlijk niet van een niveau dat gelijk staat aan dat van de ‘grote jongens’ in Duitsland, Engeland of Spanje. Ergo: de Turkse competitie stelt tegenwoordig niet heel veel meer voor. En aangezien niet alle spelers van het Nationale team in de grote buitenlandse competities spelen, is een hoogwaardige nationale competitie wel van belang.

Daarnaast werd de Turkse voetbalwereld geteisterd door schandalen. Zeker 22 man schuldig bevonden aan match-fixing. Het verkopen van wedstrijden heeft jarenlang geduurd, en wie denkt dat het nu ineens allemaal voorbij is, is een beetje naïef. De Turkse voetbalbond TFF heeft te veel problemen om óók nog een hoogwaardig team naar Brazilië te kunnen sturen.

Realisme

Eigenlijk is dus alleen Nederland een topland in Groep D. Logisch dus dat ze inmiddels groepswinnaar zijn – en geplaatst voor het WK in Brazilië, dat begint op 12 juni 2014. Dat duurt echter nog lang. Om maar een open deur in te trappen: er kan nog veel mis gaan in de negen maanden die ons resten.
Goed beschouwd hebben ‘we’ maar drie topvoetballers. Sneijder, Van Persie en Robben. Als één van die drie uit vorm of geblesseerd raakt, zijn de rapen gaar. Dan kan Louis van Gaal zoveel gekke dansjes doen als hij wil, maar dan helpt er niets meer aan.
Dus cynisch ben ik, inderdaad. Maar misschien ook wel realistisch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in