Home Column van Bart Bart’s nabeschouding Nederland – Mexico

Bart’s nabeschouding Nederland – Mexico

0
Bart’s nabeschouding Nederland – Mexico

Wat een vet feest was het, afgelopen zondag. Wat een ontlading, wat een orgastische ommekeer in de WK wedstrijd. Van 1-0 achter naar 2-1 voor in de laatste zes minuten. Vanuit het hele land werden beelden op internet gezet – nee, gesmeten! – van juichende massa’s bij de raakgeschoten penalty van Janklaashoentelaar. Het Museumplein met 45.000 uitzinnige voetballiefhebbers; Grote Markt in Groningen, 6.000 man. Korenmarkt Arnhem, ik denk drieduizend maar het klonk als een miljoen.

En dan was er nog Parkpop. Het grootste gratis muziekfestival van Europa ging plat voor het voetbal. De organisatie zal zich, tien minuten voor einde wedstrijd, wel achter de oren hebben gekrabd. “The fuck, ze gaan verliezen. Ai ai ai. We hebben hier 190.000 mensen staan en die breken straks de boel tot op de fundering van het oude ’s Gravenhage af.’

Ontsnapt

Middels een onnavolgbare Houdini-act hengelde Van Gaal zijn mannen voor de poorten van de hel weg, de Mexicanen in rouw gedompeld en de wereld verbijsterd achterlatend. Louis is nu de onbetwiste boeienkoning van het WK 2014. Voor de derde keer in vier wedstrijden terugkomen van een achterstand en winnen – dat kunnen alleen de héle groten. Verder blijft Louis natuurlijk een viersterren-mafkees.

Vier sterren

Nog even terug naar die strafschop. Mooi dat we hem kregen, maar we hadden Mexico uiteindelijk echt wel op de knieën gekregen. Nederland was zoveel sterker in de slotfase, dat de groene mannetjes bij de goal van Sneijder (wát een knal!) al wisten dat het gebeurd was. De koppies gingen collectief naar beneden en toen was het gebeurd.
Er waren nog meer ‘makkelijk gegeven’ penalty’s.

LandSchwalbeBeslissendGewonnenVolgende rondeSterren
Griekenlandjajajaja****
Nederlandja/neeneejaja***
Braziliëjaneejaja**
Spanjejaneeneenee*

Griekenland kreeg in de dying seconds tegen Ivoorkust een ultieme mogelijkheid om hun nakende uitschakeling om te zetten in een overwinning en een plek in de volgende ronde. Samaras maakte een schoolpleinsalto, de scheids wees naar de stip en Ivoorkust werd op uiterst pijnlijke wijze uit het speelschema gekrast. Vier sterren.

Brazilië kreeg een penalty in de eerste wedstrijd van het toernooi. Tegenstander was Kroatië en de ‘dader’ heette Fred. De Japanse scheids zag dat het 1-1 stond en moest een list verzinnen. De hele wereld zag dat hij fout zat. Kroatië zou de groepsfase niet overleven. Twee sterren.

En dan de pingel van Spanje. De regerend Wereldkampioen tegen de vice-Wereldkampioen. De eerste wedstrijd in Poule B zou een spektakelstuk worden, met Spanje in de rol van favoriet. Strafschop Spanje in de 27e minuut. Het Duitse Sportschau noemt het ‘zweifelhaft’. Mooi woord. Xavi Alonso scoort de 1-0. De penalty werkt uiteindelijk als een rode lap op een stier – Nederland wint met 1-5.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in