Home Column van Bart Bart’s voorbeschouwing halve finale Brazilië – Duitsland

Bart’s voorbeschouwing halve finale Brazilië – Duitsland

0
Bart’s voorbeschouwing halve finale Brazilië – Duitsland

‘Het mooiste WK ooit.’ Een aantal weken geleden schreef ik een column waarin ik Sepp Blatter voor seniel verklaarde, omdat hij ieder toernooi steevast ‘het mooiste WK voetbal ooit’ noemt. Maar deze keer had hij gelijk. Met nog vier wedstrijden te gaan (ja, die zielige troostfinale die niemand wil spelen moet je ook meetellen) kunnen we rustig de balans opmaken en concluderen dat dit WK alle verwachtingen heeft overtroffen. In ieder geval voor de Nederlandse equipe. Oogverblindend mooie doelpunten, geniale wissels, onnavolgbare systeemwisselingen. Louis van Gaal kan het allemaal.

Een moment geduld a.u.b.

Morgen mag hij weer aan de bak tegen Argentinië, maar eerst moeten de Duitsers het opnemen tegen de Sambakanaries (minus Neymar en Thiago Silva). Op papier is dit een halve finale om van te smullen, en niet alleen als je Braziliaan of Duitser bent. Twee van de grootste mondiale voetbalmachten staan oog-in-oog met elkaar. Dan houdt de voetbalwereld zijn adem in. Deze wedstrijd, op dit toneel, is speciaal. Hier blijf je voor thuis – of ga je voor naar de kroeg.

Duitsland

Duitsland heeft bijna eigenhandig Portugal uit het toernooi geknikkerd. De overrompelende 4-0 overwinning op De Vrienden Van Ronaldo sloeg in als een economische recessie bij de Portugezen, die er verder weinig meer van bakten. Roemloos naar huis voor Portugal, simpel naar de volgende ronde voor Duitsland.

Maar de goede vorm van de eerste partij was weg en kwam niet meer terug. De 8ste finale tegen Algerije (!!!) eindigde in een verlenging en een moeizame 2-1 na 120 minuten. De kwartfinale tegen Frankrijk leek niet eens op voetbal, maar meer op een vergadering van het Europees Parlement, waar ook uren niets wordt gepresteerd, waarna Duitsland met de buit aan de haal gaat. En nu moeten ze tegen überfavoriet Brazilië. De kansen van Duitsland in de halve finale lijken mij magertjes.

Brazilië

Brazilië kampt met het ontbreken van Neymar en Silva. En met het ontbreken van vorm, interne rust, kameraadschap en teamspirit. Met andere woorden: Het Braziliaans Elftal heeft de boel niet onder controle. Er is onrust in de tent en de belangrijkste man ligt op de intensive care, aan de beademing en hij eet appelmoes door een rietje. Ofzo.

De vorm is er gewoon niet bij de Grote Kanaries. Van de vijf gespeelde wedstrijden was alleen het resultaat tegen in de poulefase Kameroen bevredigend. Tegen Kroatië en Mexico liep het allemaal stroef. Mexico bewees later in het toernooi natuurlijk een serieus taaie tegenstander te zijn, door het Nederland bijzonder moeilijk te maken.

Maar dat mag geen excuus zijn voor de topfavoriet. De wedstrijden tegen Colombia en Chili, hoewel gewonnen, overtuigden ook niet. Tweemaal verlenging, waarvan eenmaal strafschoppen. En nu tegen de taaie Duitsers.
De kansen van Brazilië in de halve finale lijken mij magertjes. 0-0, verlenging, strafschoppen. Joachim Löw past dezelfde truc toe als Van Gaal en gaat grandioos onderuit. Finale Brazilië – Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in