Home Column van Bart Bjorn Kuipers enige Oranje scheids op WK voetbal 2014

Bjorn Kuipers enige Oranje scheids op WK voetbal 2014

0
Bjorn Kuipers enige Oranje scheids op WK voetbal 2014
Wedden op het WK in Brazilië met Unibet

Opmerkelijke zaak, afgelopen week. Bij mijn weten is er niets negatiefs over de FIFA naar buiten gebracht. Geen onthullingen over corruptie, geen doldrieste acties of uitspraken van Blatter, geen conservatieve faux pas over het toepassen van technologie tijdens de WK voetbal 2014 wedstrijden. Het was zowaar een weekje rustig. Misschien zijn ze bij de FIFA op vakantie.

Scheids!!

Op de Nederlandse velden worden momenteel de laatste wedstrijden van seizoen 2013-2014 gespeeld, en hier ter plaatse faalde het arbitercorps wél. Dat is in ieder geval één beroepsgroep waar we weinig van zullen zien op het WK Voetbal in Brazilië.

Geen oranje scheids

Nederlandse scheidsrechters hebben doorgaans een goede naam in het buitenland. Niet dat er veel toparbiters uit Nederland komen, maar dat kleine handjevol doet het redelijk. Daarom is het ook zo jammer dat de rest in Nederland daar ver bij achter blijft.

De incidenten van dit weekend gaven een goed beeld weer waarom er deze zomer maar een referee (Bjørn Kuipers) met een rood-wit-blauw vlaggetje op de mouw meedoet in Brasil. Ze zijn gewoon niet goed genoeg. En in tegenstelling tot de spelers waar ze tussen lopen, kunnen zij als scheidsrechter geen enkele steek laten vallen. Iedere schwalbe, ieder tikje van achter, elke grote mond, iedere getijdrekte minuut. Je moet zes paar ogen hebben en het loopvermogen van een paard. Eigenlijk zouden scheidsrechters wél doping mogen gebruiken.

Ja, sorry

Het ondermaatse niveau van de Nederlandse fluitisten is natuurlijk te wijten aan de veelvuldige blootstelling aan de Nederlandse competitie. ‘Waar je mee omgaat, word je mee besmet.’ Als je wekelijks voetballers ziet stuntelen, mistrappen, de bal miskoppen, eigen doelpunten maken en agressief reageren op tegenstanders, dan is het niet zo gek dat je als arbiter ook eens uitglijdt. Dat je een gestrekt-been actie niet ziet. Dat je na de zoveelste ‘klootzak’ van een speler denkt: ‘laat maar’.

Scheidsrechters geven ook fouten toe. Steeds vaker blijken arbiters over het vermogen te beschikken om de hand in eigen boezem te steken. ‘Ja sorry, ik zat fout bij die penalty.’

Niet dat je er iets mee op schiet als je daardoor degradeert of Champions League voetbal misloopt. Dan wil je naast een welgemeend sorry ook graag een cheque van een paar miljoen euro. Maar het is fijn leven in de wetenschap dat scheidsrechters ook kunnen falen en daar bovendien eerlijk over zijn.

Nu onze politici nog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in