Home Column van Bart Bouwen en benoemen

Bouwen en benoemen

0
Bouwen en benoemen
Wedden op het WK in Brazilië

De openingswedstrijd van het WK Voetbal 2014 wordt gespeeld in Sao Paulo. Het stadion was voor 94% klaar toen er vorige maand een hijskraan op het stadion viel. Het gevolg? Twee doden en flinke schade aan het stadion.

Wat is het toch met voetbalstadions en werkzaamheden? Gaat vaak fout, namelijk. Daar weet men in Enschede alles van. Twee jaar geleden vielen er twee doden te betreuren in de Grolschveste toen een deel van het dak instortte.

Maar in Qatar vallen de slachtoffers bij bosjes, omdat er in Qatar erg slordig wordt omgesprongen met veiligheidsmaatregelen en personeel. Het meeste personeel is van buitenlandse makelij en het interesseert de Qatari echt werkelijk geen fuck hoeveel Nepalezen er onder het puin achterblijven, zolang het WK van 2022 maar in alle pracht en praal gevierd kan worden als een Arabische overwinning op de Westerse normen en waarden.

Aziatische arbeiders die de stadions bouwen worden met wurgcontracten naar Qatar gelokt om vervolgens als slaven aan het werk te worden gezet. Afgelopen zomer kwamen er in twee maanden tijd 44 Nepalezen om. Er twijfelt niemand aan dat er voor 2022 nog duizenden doden vallen.

Bedrijfsongelukken zijn kut

Wat er in Enschede en Sao Paulo gebeurde, kun je nog scharen onder ‘bedrijfsongelukken’. Het is hard, het is zuur, maar het is wat er gebeurt als mensen werken.

Wat er in Qatar gebeurt, heeft niets meer te maken met een normale werksituatie. ‘Slavernij’, ‘uitbuiting’, ‘wurgcontracten’ en andere ongure termen doen zelfs nog te kort aan de situatie.

Een van de rijkste landen van het Midden Oosten organiseert een feestje waarvoor richtlijnen, regels, veiligheidsvoorschriften en zelfs mensenlevens voor opzij worden gezet. Het zou om te huilen zijn, als ze niet net een stadion hadden onthuld dat op een enorme vagina lijkt. Dat is dan namelijk wél weer enorm grappig. Zo’n land waar vrouwen helemaal niets mogen, zelfs niet hun haren tonen aan de buitenwereld, bouwt een tweehonderd meter grote kut.

Geld

De FIFA en de Voetbalbond van Qatar zijn al twee jaar in overleg. Waarover dan, vraag ik me af. Als de FIFA een beetje ballen had, blazen ze dat WK in 2022 gewoon af.

Vorige maand liet Sepp Blatter zich dan wel negatief uit over het organiserende land, maar we weten allemaal dat Blatter zich nergens écht druk om maakt, zolang zijn eigen bankrekening maar gespekt wordt. Na een overleg met de Duitse Voetbalbond DFB over de problemen bij de bouw zei Blatter dat hij “er van overtuigd is dat Qatar de situatie zeer serieus neemt.” Dat is gecamoufleerde taal voor “stuur meer geld, en alles komt goed.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in