Home Column van Bart De Vuurbeker

De Vuurbeker

0
De Vuurbeker
Wedden op het WK in Brazilië met Unibet

Linke soep voor Kenneth Vermeer, afgelopen zondag. De doelman van Ajax, die alleen nog tijdens Beker-wedstrijden mag keepen, kreeg direct na het startsignaal ruim vijfentwintig stuks vuurwerk naar zich toegegooid. Hij stond letterlijk in een vuurzee. Klein paaswondertje dat hij zelf niet werd getroffen. En hulde aan de man dat hij niet in paniek raakte.

Smokkelen

Het vuurwerk kwam uit een vak met Ajax-supporters. De eerste vraag die natuurlijk gesteld moet worden is deze: Hoe kwam dat vuurwerk het stadion in?
Was er geen beveiliging bij de Bekerfinale? Lijkt me sterk. Hoe kom je dan met tientallen fakkels door de poortjes? Is er iemand omgekocht? Werkt het fouilleren niet? Worden er vrouwen en kinderen ingezet om illegale zaken naar binnen te smokkelen?
Mijn bloedeigen moeder smokkelde op Lowlands altijd de wodka naar binnen, want dat lieve dametje werd nooit uitvoerig gecontroleerd. Kan zijn dat er bij deze droeftoeters ook iemand zijn bloedeigen moedertje misbruikt als loopjongen.

Rookwolken

Een dag later, als de rookwolken zijn opgetrokken, blijkt dat de beveiliging zowel in Amsterdam als in Rotterdam heeft gefaald. Supporters klommen over de hekken, de fouillering was matig, alleen de kleding van risicosupporters zou zijn doorzocht. Ook gaan er geruchten rond dat het vuurwerk vooraf al de Kuip was binnengebracht.
Het maakt mij, als neutrale supporter, weinig uit. Ik wilde gewoon een leuke wedstrijd zien, niet een herhaling van het bombardement van Sarajevo.

Straf

Ajax kan zich vast voorbereiden op een mega-boete. Daar verandert de ad-hoc speech van Edwin van der Sar helemaal niets aan. Naast een boete krijgt men in Amsterdam ook nog een gepeperde rekening voor het vernielde veld en kunnen ze volgend seizoen de supporters ook wel thuis laten tijdens Bekerwedstrijden. Niet dat het helpt, maar dan heeft de KNVB in ieder geval het idee dat ze iets doet.
Beter idee: pluk de rotte appels er uit en geef die een levenslang stadionverbod plus meldplicht tijdens wedstrijden. Ben je in ieder geval van dat gajes af.

Vijftig cent

Maar liever nog had ik gisteren een waterkanon gezien. Zo’n apparaat op rupsbanden, dat met ronkende uitlaten over het veld komt aan scheuren, pontificaal voor het vak met Ajax-aanhang gaat staan, en dat dan Frank de Boer komt aanlopen. Met een kruiwagen vol muntjes van vijftig cent. Eén muntje – 30 seconden water op 20 bar.
Succes Frank. Het is net als een penalty nemen, maar deze kun je niet missen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in