Home Column van Bart Een gezond 2014

Een gezond 2014

0
Een gezond 2014
Wedden op het WK in Brazilië

Deze column heeft doorgaans als een onderwerp iets met het aanstaande Wereldkampioenschappen Voetbal van doen. Maar op de dag van schrijven gebeurden er wat opvallende zaken die op een sportwebsite niet onbelicht mogen blijven. Voetbal is belangrijk, maar het leven zelf is belangrijker.
Michael Schumacher, voormalig Formule 1 coureur, ligt in coma na een ski-ongeluk. Sjoerd Huisman, Nederlands Kampioen op Natuurijs in 2009, overleed plotseling op 27-jarige leeftijd.
Twee mannen die goed waren in hun sport. Sjoerd Huisman bezweek aan een hartstilstand en Schumi, hoewel nog niet overleden desondanks zwaar gewond, verbrijzelde zijn helm op een rots en moet vrezen voor zijn leven.

Kippenvel

Het leed dat er komt kijken bij het overlijden van jonge sporters is voor de nabestaanden niet groter of kleiner dan bij al die andere mensen die jong komen te overlijden. Dagelijks blazen duizenden mensen hun laatste adem uit, laten kinderen en echtgenoten of echtgenotes achter. Ouders die hun kinderen moeten begraven. Erger wordt het niet in het leven.
Sporters staan in de belangstelling van duizenden aanhangers, meer dan de gemiddelde medewerkers van de Hoogovens of Heineken dan doen.
Voetballiefhebbers, supporters ongeacht van welk team, krijgen nog steeds kippenvel op de armen bij het meemaken van een eerbetoon aan, zeg, David di Tomasso van FC Utrecht.

‘Raar’

Voetbal hangt nauw samen met diepe emoties. Volwassen mannen en vrouwen die de longen uit hun lijf schreeuwen voor goedbetaalde voetballers – je ziet het niet bij banken of woningcorporaties. Terwijl er bij diezelfde banken en woningcorporaties beslissingen worden genomen die het dagelijks leven van een voetbalsupporter drastisch kunnen veranderen. Als jouw cluppie verliest, ga je niet ineens meer huur betalen. Je hypotheek wordt er niet hoger van en je spaargeld verdwijnt niet.
Maar we zouden het als ‘raar’ ervaren als de accountmanager van Vestia op zijn werkplek door één persoon werd aangemoedigd. Laat staan door 20.000.

Verbondenheid

Voetbal, sport in het algemeen, doet iets in het oudste gedeelte van het brein, het lymbisch systeem. Competitiedrang, de beste willen zijn (ook al doe je zelf niet mee) is blijkbaar een oerinstinct.
Het aanmoedigen van de beste is voor velen al genoeg. ‘Wij zijn Ajax, wij zijn de beste’ wordt ook geroepen door mensen die nog nooit hebben gevoetbald. Feijenoord heeft het trouwste ‘Legioen’, terwijl veel van hun fans niet uit Rotterdam-Zuid komen. Hoeft ook niet. De verbondenheid met iets dat groter is dan jezelf is belangrijker dan waar je wieg stond.

Nee, de dood van Huisman en het ongeluk van Schumacher is niet meer of minder aangrijpend dan die van Koos van de Plus om de hoek. Maar de verbondenheid met de sport, de mede-supporters, de emotie, maakt het wel aangrijpender.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in