Home Column van Bart Goud in Sotsji, straks WK beker uit Rio

Goud in Sotsji, straks WK beker uit Rio

0
Goud in Sotsji, straks WK beker uit Rio
Wedden op het WK in Brazilië met 888 Sport

De gouddelvers zijn terug uit Sotsji! Ze hebben de tas van Sven Kramer ramvol medailles geladen en zijn bij terugkomst door 15.000 uitzinnige schaatsfans toegejuicht in Assen.

Assen, zegt u? Jazeker, de officieuze schaatshoofdstad van de wereld was gevraagd om de huldiging te houden – ze hebben daar blijkbaar verstand van feestjes bouwen. Ligt ook vlak bij Haren, dat scheelt.

Wacht maar tot het Nederlands Elftal deze zomer terugkeert van het WK voetbal. Zelfs als ze tweede worden, staan er nog steeds drie miljoen mensen langs de weg te kijken naar de spelersbus.

Tweede is ook mooi

Ergens is het gek. Op het grootste sportevenement ter wereld acht gouden medailles winnen, en dan tóch het gevoel krijgen dat je minder belangrijk bent dan een paar dozijn komedianten die nog nooit iets hebben gewonnen.

Dat is dus je lot als je een sport beoefent die zich laat omschrijven als ’25 keer linksaf’. Zeker als de concurrentie het ook nog eens laat afweten. Hier in Nederland gaan er stemmen op om het schaatstoernooi aan te passen, zodat het aantrekkelijker wordt voor andere landen. Kunnen zij ook eens winnen, is de gedachte.

Ik vind dat bullshit. Ik pleit er liever voor om nog een aantal afstanden toe te voegen, zodat Nederland nóg meer medailles kan winnen. Laten we er een marathon bij doen, lekker honderd kilometer schaatsen voor bikkels. En op de tien kilometer halverwege omdraaien, om de bochten ook eens de andere kant op te nemen. (Dit laatste idee is niet van mij, maar van een collega. Die weet zo veel van sport dat hij nog steeds denkt dat Feijenoord uit Amsterdam komt.)

Meer, meer, meer

Meer wedstrijden, meer kans op goud. Als de Nederlanders het slim aanpakken, kunnen ze de opgedane expertise ook te gelde maken in bobsleeën, curlen en snowboarden. Het is maar net hoeveel geld je er aan besteedt. Van het geld dat is geïnvesteerd in schaatsen, hadden we inmiddels twee keer Ethiopië kunnen kopen.

Geld en statistieken

In de voetballerij werkt het helaas ook zo. Talent moet je opleiden en kansen bieden. Dat kost geld en geld is schaars. Je kunt het maar één keer uitgeven, tenzij je Griekenland bent.

De landen met de beste jeugdopleidingen zijn ook de landen met de beste prestaties.
Maar talent is zeldzaam, dus ben je als voetbalnatie gebaat bij een flinke populatie – een grotere vijver om in te vissen. Dat landen als België, Uruguay en Nederland überhaupt een topteam hebben is al een klein wonder.

In Brazilië wonen tweehonderd miljoen mensen. En die kunnen allemaal voetballen. Nederland moet het doen met 17 miljoen mensen, waarvan de helft alleen kan schaatsen. Brazilië wordt statistisch gezien dus Wereldkampioen. En wij winnen gouden medailles bij de vleet, maar de belangrijkste zit er nog steeds niet tussen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in