Home Column van Bart Mascotte van Oranje

Mascotte van Oranje

0
Mascotte van Oranje
Wedden op het WK in Brazilië met Unibet

Waar gaat het over?

De dag die je wist dat ging komen. Louis van Gaal. Koning Willem Alexander. Het WK voetbal 2014 in Brazilië. De plaatselijke FC uit Tilburg: Willem II.
En schaatsen – want het is al de hele week twintig graden, dus we moeten het nodig eens over schaatsen hebben.

De dag die je…

De eerste Koningsdag! De Rijp en Amstelveen waren de trotse gastheren van de eerste massale Koningsverjaardag sinds, ehh, mensheugenis. Na meer dan honderd jaar vorstinnen op de Troon, hebben we nu dan eindelijk een Koning wiens verjaardag we kunnen vieren met copieus drankgebruik en ongezonde interesse voor aan-de-straat-bereid-voedsel uit groezelige bakjes met ondefinieerbare sausjes. Het hoorde bij Koninginnedag en nu dus ook bij Koningsdag; overal een beetje drinken, over al een beetje dansen en overal een beetje kip eten. (Het is eigenlijk net Kwakoe, maar dan oranje.)
Wel opvallend dat Willem Alexander zo goed in de smaak valt bij ‘het volk’. Hij heeft zelf weinig tot niets gepresteerd, z’n moeder was een ijskonijn en zijn opa was fout in een of meerdere oorlogen. Maar dat zal dan wel voornamelijk door Lucky TV komen.

Eerste! En tweede! En eerste! Hoera!

Wat was er nog meer aan de hand, deze week? Louis van Gaal gaat definitief naar Engeland. Volgend seizoen staat Von Gaal langs de lijn op Old Trafford. Yep, you read it here first.
Ajax werd eerste, Feijenoord werd tweede, Tilburg werd ook eerste, Kuyt werd eerste, er waren rellen in Amsterdam, Rotterdam en in de trein, in de Oekraïne is het mis en in Nederland schijnt de zon.
Het was in Tilburg overigens opvallend rustig na de winst in de Jupiler-League en bijbehorende promotie naar de Eredivisie. Normaal vallen er ieder weekend zestien doden en achthonderd gewonden op De Heuvel en het Piusplein, maar nu is er zelfs niet één boete uitgedeeld voor openbare dronkenschap, vernieling, mishandeling, mensenhandel, illegaal afval dumpen, of wat dan ook. Zie je wel; het kan best. Als je maar wíl.

Willy_1967

Nog even terug naar Willem Alexander en zijn dubieuze rol in hoedanigheid van IOC-lid. Het was toch wel opvallend dat de Nederlandse afvaardiging naar de Winterspelen 2014 een jackpot aan medailles mee naar huis nam. Meer dan ooit. MEER DAN OOIT.
En Willem was tot vorig jaar IOC-lid? Ineens opgestapt vanwege een ‘carrière-switch’ of zoiets vaags. Ik vind het verdacht. En nou zat hij dit jaar met Putin te estafette-bierzuipen.
Blijkbaar presteren de sporters beter als Koning en Koningin zich – los van de IOC-politiek – gewoon als uitzonderlijk chauvinistisch supporter kunnen gedragen. Goede betrekkingen onderhouden met de gastheer helpt natuurlijk ook.
Misschien is het nog te vroeg om het Koningskoppel uit te roepen tot nationale mascottes, maar als Willy_1967 met een Gullitpetje op het bordes gaat staan, naast Max in een Bavaria-jurkje, dan denk ik dat we twee winnaars hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in