Home Column van Bart Mensenrechten en het WK voetbal 2014

Mensenrechten en het WK voetbal 2014

0
Mensenrechten en het WK voetbal 2014
Wedden op het WK in Brazilië met 888 Sport

WK Nieuws van afgelopen week: “De FIFA gaat niet ver genoeg in het beschermen van de mensenrechten,” vindt de KNVB. “Bij het toewijzen van toernooien als het WK voetbal moeten deze daarom in een ‘bidprocedure’ nadrukkelijk worden gegarandeerd.”

Goh, je vraagt je bijna af wat ze daar in Zeist de hele dag doen. Beetje kaarten met John de Wolf, waarschijnlijk. Geen wonder dat de hoge heren van de KNVB de realiteit uit het oog zijn verloren. Mensenrechten moeten worden gegarandeerd – trap nog eens een open deur in, directeur Van Oostveen.

KNVB is trage shit

Lekker op tijd van de KNVB. Na decennia van mensenrechtenschendingen – in het organiserende land – zijn ze toch eindelijk wakker geworden in Zeist. In de jaren ’70 barstte er hier nog nét geen burgeroorlog los vanwege de Nederlandse deelname aan het WK in Argentinië. Dat is pas veertig jaar geleden, dus waarom zou de KNVB daar nu al iets van hebben geleerd? Niemand kan de KNVB verwijten dat ze vooruitstrevend en modern zijn.

Het zelfde geldt overigens voor de FIFA. Misschien is men bij de FIFA nog wel een tandje halsstarriger gezien de snelheid waarmee vernieuwingen in het voetbal worden doorgevoerd. Namelijk niet.
Freek de Jonge draait zich om in zijn graf.

Kalf, put, imago

De aanleiding voor de huidige commotie is de situatie van de arbeiders die momenteel de stadions bouwen in Qatar. Honderden ‘gastarbeiders’, ook wel slaven genoemd, zijn inmiddels omgekomen bij de werkzaamheden. En er gaan nog eens honderden slachtoffers vallen voordat Qatar WK-klaar is.

Wat dat betreft is de aankondiging van de KNVB er eentje uit de categorie ‘de put dempen als het kalf verdronken is’. Eerst moeten er dooien vallen voordat er iemand begint na te denken: ‘Goh, is dat eigenlijk wel zo handig?’
Het ergste is natuurlijk dat er nu op mensenrechten wordt gewezen, terwijl men eigenlijk bedoelt dat het imago van het voetbal onder vuur ligt.

Johan Cruyff

De KNVB zou een waanzinnig statement kunnen maken naar de FIFA en naar ouwe, seniele gek Sepp Blatter door zich af te melden voor het WK van 2022. Er zit toch al niemand te wachten op een WK in de winter, laat staan in een land waar vrouwen en buitenlanders zo goed als geen rechten hebben.

In de tijd die we dan overhouden, kunnen we in eigen land een fijn toernooitje organiseren met andere landen die het in Qatar ook niet zien zitten. Nederland Gidsland! Er is in dat geval ook een rol voor Johan Cruyff weggelegd. De dienstweigeraar van Argentinië is ons moreel kompas en mag het toernooi openen en sluiten.
Wie heeft ten slotte Sepp Blatter nodig? Wij hebben onze eigen seniele gek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in