Home Column van Bart Modernisering WK

Modernisering WK

0

Blatter voor modernisering WKUnieke ontwikkelingen vorige week. Sepp Blatter heeft toegegeven dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt. Het stond in de krant, dus is het waar. Blatter (77) heeft in een helder moment tijdens zijn jarenlange dementie onderkend dat het tijdens de zomermaanden in Qatar bést warm kan zijn. Graadje of vijftig.

Dat is alleen voor Keniaanse hardlopers leuk. Daarom is er besloten dat het WK van 2022 ook wel in de winter gespeeld kan worden. Wauw.

Dat het WK in Qatar gespeeld moet worden, zal wel met een flinke zak geld te maken hebben. Of misschien krijgt Blatter zijn eigen olieveld.
Nóg een unicum: komend weekend wordt er een eerste aanzet gemaakt met het gebruikmaken van doellijn-technologie. Dit werd tot nu toe altijd tegengehouden door de FIFA, maar je zou bijna denken dat Blatter het licht heeft gezien.

Controlefreak

Deze ontwikkelingen maken één ding pijnlijk duidelijk: Blatter heeft de laatste jaren de touwtjes té strak in handen gehad. En met ‘de laatste jaren’ bedoel ik de vijftien jaar dat hij als voorzitter actief is. Blatter werkt trouwens al sinds 1975 op het hoogste niveau binnen de FIFA.

Die rigide controle van de stokoude Zwitser zorgt voor vreemde situaties binnen de voetbalwereld. Waar alle andere traditionele sporten een modernisering doormaken, blijft het voetbal een ouderwets rommeltje. Hockey is sneller geworden, volleyball heeft de slag gemaakt, zelfs schaatsen is bezig aan een verjongingskuur. Deze ontwikkelingen hebben hun weerslag op de populariteit van de sport, dus op de geldstroom én op de aanwas van nieuwe spelers. Bij hockey en schaatsen zie je dat ook terug in de internationale rankings; de betrokken sporters horen bij de wereldtop.

Voetbal is emotie

De sport voetbal en de randzaken zorgen voor gevaarlijke situaties. In de Turkse competitie ging het afgelopen weekend weer eens mis. Twee van de grote teams uit Istanbul speelden tegen elkaar. De wedstrijd werd in de laatste minuten gestaakt vanwege een enorme horde woeste supporters die het veld bestormden. Bewapend met witte tuinstoeltjes vielen de Besiktas-‘fans’ de dugout van Galatasaray aan. In dit geval ging het om een zware overtreding van Melo, die overigens met een rode kaart werd bestraft. De spelers moesten vluchten.

Technologie

Turken zijn emotionele fans, maar staan in geen verhouding tot de fanatieke aanhang van de Zuidamerikaanse teams. Als volgend jaar de pleuris uitbreekt vanwege een afgekeurd doelpunt of een onbestrafte overtreding, dan weten we nu alvast wie we daarvoor (mede)verantwoordelijk kunnen houden. Juist ja: Sepp Blatter, de man die weigerde om het voetbal te vernieuwen.

Maak gebruik van doellijntechnologie, zet de camera’s langs het veld in, laat een videoscheidsrechter contact houden met de arbiter op het veld. Level the playingfield. Laat je rollator los en omarm de digitale wereld.
Kom op man. Het is 2013.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in