Home Column van Bart Oranje trophy, wij worden wereldkampioen

Oranje trophy, wij worden wereldkampioen

0
Oranje trophy, wij worden wereldkampioen
Wedden op het WK in Brazilië met Bwin

Vlaggetjes ophangen in de hele straat, sommige mensen doen het. Op krakkemikkige laddertjes hijsen de beroepswerklozen en zakenmanvaders zich tegen een rood-wit-blauwgeverfde gevel richting loden dakgoot. Aan de werkriem hangen licht gereedschap en vijfhonderd meter aan oranje vlaggetjes. ‘Dit jaar zal en moet Nederland winnen. Al moet ik het daglicht afschermen met goedkope Chinese rommel-aan-een-touwtje, ik steun Oranje. Dan winnen ze vast.’ Je hoort het ze denken.

En het zijn er duizenden, miljoenen zelfs, als Oranje op het WK 2014 succesvol is.

Supporteren 2.0

Met een oranje shirt aan naar de kroeg, sommige mensen doen het. Het heeft wel iets sfeervols. Een soort carnaval, maar dan leuk.

Ook hier geldt natuurlijk wel dat jouw aanwezigheid in een kroeg in Amstelveen, Dorst of Sexbierum geen enkele invoed heeft op de prestaties van het Nederlands Elftal in fucking Rio de Janeiro. Hoe hard je ook juicht bij een doelpunt.
Nee, als je echt, écht écht écht een Ware Supporter bent, ga je naar de westrijden toé. Dan schreeuw je hoogstpersoonlijk Robben richting Casillas of Valdes of wie er dan ook op doel staat bij die, ahem, Spanjaarden.. En als je na het WK meteen door wil naar level ‘Supporters Held’, ga je natuurlijk mee met de Oranje Trophy.

‘Voetbal’

Dat moet het summum zijn van Oranjebeleving. De Oranje Trophy. Tachtig dagen in een oranje karavaan door Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika reizen. Tachtig dagen lang met je medereizigers praten over voetbal, voetballers, voetbalvrouwen, voetbalstadions, voetbalcommentators, voetbalsupporters, voetbal. Had ik al ‘voetbal’ gezegd?

Ja, ze doen het echt. En op hun site word je wijsgemaakt dat je een als een ‘held’ wordt binnengehaald op het WK. Een ‘held’? Het lijkt mij dat je eerder een lichte afwijking hebt als je tachtig dagen vrijwillig met wildvreemden over voetbal wil praten. Maar vooruit, iedereen moet doen waar hij goed in is.

Helden

Het is trouwens niet gratis. Als je mee wil rijden in de oranje schoolbus, die de toepasselijke naam ‘Aanvoerder’ draagt, dien je bijna zes ruggen neer te leggen.

Kost nog een aardige florijn, maar dan ben je wel een held. Want ze worden als helden onthaald, belooft de Oranje Trophy. Honderdduizenden Brazilianen staan blijkbaar te wachten tot de karavaan is gearriveerd, want eerder kan het toernooi natuurlijk niet beginnen. Bloemen, handje van de burgemeester en de sleutels van de stad, een riedeltje van de blaaskapel en een toespraak van de paus die vanuit Rome laat weten dat de Oranjesupporters ook voor de kerk ‘Helden’ zijn.

Hoewel het misschien toepasselijker is om ze ‘Kanjers, allemaal!’ te noemen, en daarna te laten knuffelen met Erika Terpstra.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in