Home Column van Bart Oranjekoorts, ook hier in Arnhem

Oranjekoorts, ook hier in Arnhem

0
Oranjekoorts, ook hier in Arnhem
Wedden op het WK in Brazilië met 888 Sport

De afstand van hier tot het WK voetbal is nog maar drie weken groot. Geen wonder dat de Oranjekoorts gestaag groeit. Inmiddels worden de uitzwaai wedstrijden gespeeld (niet al te best trouwens), de onvermijdelijke vlaggetjes worden aan de muren bevestigd en regenpijpen pronken reeds oranje.

Hoewel; hier in Arnhem hebben de meeste horeca-ondernemers gewoon de zooi van koningsdag laten hangen, de luie donders.

Oranje bier

Anyway. De stad vrolijkt op met de kleuren van ons nationale team. Rinse, de jonge barkeeper van een kroegje op de Korenmarkt weet al wel hoe het eruit gaat zien tijdens de wedstrijden. “Beneden hebben we een beamer met een scherm, boven een extra TV en overal vlaggetjes natuurlijk. En we hebben ook oranje gekleurd bier. Dat doen we met kleurstof. Het bier gaat er niet anders van smaken, maar de meeste mensen vinden het toch een beetje raar.” Inderdaad. Bier hoort gewoon geel te zijn. Of bruin. Of wit. Of misschien Rosé, maar zeker niet oranje.

“Nou ja,” gaat Rinse verder, “en dan maar hopen dat ze zo lang mogelijk doorgaan.” Vier jaar geleden was hij er ook al bij, als barkeep. “Ja, dat was heftig. Ik had tranen in mijn ogen. Terwijl het zo fucking druk was dat ik van de wedstrijd bijna niet heb meegekregen. Maar de collectieve spanning was zo groot. Je hebt met alle vaste klanten het toernooi meegemaakt. De spanning en het optimisme worden steeds groter.”

Rinse heeft het er nog steeds een beetje moeilijk mee. Maar ja, hij woont dan ook in een stad waar op voetbalgebied nooit iets wordt gewonnen. Ja, de derby tegen NEC. En die wordt voorlopig ook niet meer gespeeld.

Oranje kenner

Dan loopt er ineens een verdwaalde dronken Ier het terras op. “Goss, from Belfast.” Goss denkt niet dat Nederland ver gaat komen op het WK. ‘We’ missen een speler als Johan Cruijff verklaart hij. Maar Duitsland en België die moeten we van hem in de gaten houden.
“But I hope armimumblejumblrumbledumbledore.”
“Huh?“
“Yer understand laddie?”
“Erm, no?“
“I hope Argentia wins the World Cup. Because of the Falkland war. I cried the day the Brits sunk that Argentinian ship. And I love Argentinian football! Maradona!”
Hij zoekt zijn vingertoppen en spreidt ze naar de hemel.

Toch goed om te weten dat we niet het enige land zijn waar ze een gezonde, sportieve hekel aan de buren hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in