Home Column van Bart Play-off Zweden – Portugal

Play-off Zweden – Portugal

0
Play-off Zweden – Portugal

Het is gebeurd. De strijd is gestreden en de beste ploeg heeft gewonnen. Portugal schakelde Zweden uit in de play-offs, waardoor we tijdens het komende WK Voetbal geen Zlatan Ibrahimovic te zien krijgen.

Dat vind ik jammer. Zlatan is een groot voetballer die een plek verdient op het mondiale podium. Aan de andere kant doet de metro-seksuele Ronaldo wél mee. Ik heb niets met die jongen. Als ik hem zie denk alleen maar: ‘leuk voor de vrouwtjes’.

Columbus

Voor Portugal wordt het WK een soort halve thuiswedstrijd. In Brazilië spreken ze dezelfde taal als in Portugal, namelijk Portugees.

Komt allemaal door dat warhoofd van een Columbus. Die dacht in 1492 oprecht dat je via de westelijke route sneller in Azië zou belanden. Hij hield ook nog een hele tijd vol dat zijn kleine vloot wel degelijk in India was beland. Samen met zijn botanici bedonderde hij de koning, door te stellen dat de plantjes die ze vonden kenmerkend waren voor zuid-oost Azië. Ouwe leugenaar.

Natuurlijk kwam het bedrog uit. Hartstikke mooi hoor, dat nieuwe continent dat was ontdekt. Ze hadden er alleen niets aan. Er was in eerste instantie weinig waardevols te vinden – dat goud uit de Andes kwam pas veel later in beeld.
Waar het de Portugezen om ging, was een snelle route naar India om de hegemonie van de Britten te breken. Kruiden, specerijen en thee, dát is wat op het boodschappenlijstje stond. Maar toen Columbus in het Caribisch gebied van boord ging, vonden ze geen fuck aan kruiden en specerijen. Laat staan thee.

Samen met de Spanjaarden werd in 1529 besloten om ‘de rest van de wereld’ onder te verdelen in twee stukken. Eén deel voor Spanje en één deel voor Portugal. Het ‘Verdrag van Zaragoza’ gaf Brazilië aan de Portugezen en de rest van Zuid-Amerika aan de Spanjaarden.

Duur betaald

Op termijn werden de twee landen op het Iberisch schiereiland er stinkend rijk van. Zo rijk zelfs, dat ze het nu nog steeds kunnen ophoesten om de twee duurstbetaalde voetballers in dienst te hebben. De Spaanstalige Argentijn in Spaanse dienst Messi krijgt voor zijn gedribbel ruim dertig miljoen euro, en de Portugees-sprekende Portugees Ronaldo gaat daar met nog twee miljoen overheen. Deze heren hebben een maandsalaris van 2,5 miljoen euro. Van dat geld kan Ronald Koeman heel RKC opkopen.

Blatter

Goed, we krijgen dus wel Ronaldo op het WK, en geen Zlatan. Blatter zal ook wel balen, die heeft namelijk een schurfthekel aan Ronaldo. De oude, seniele man maakt zelfs grapjes over hem. Eigenlijk is Blatter de Louis van Gaal bij de FIFA. Zou het niet te gek zijn als Louis straks Blatter opvolgt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in