Home Column van Bart Wie van de drie

Wie van de drie

0

Wie van de drieHet WK komt er aan! Nou ja, het duurt nog een maand of negen, maar ‘we’ zijn er natuurlijk al helemaal klaar voor. De laatste kwalificatiewedstrijdjes zijn een formaliteit, Oranje is immers zó goed dat Estland, Andorra en Hongarije geen enkel probleem mogen vormen.

Toch ging het bijna mis tegen Estland. Ik zat met vrienden op de bank te kijken naar een ontketende ploeg die achter iedere bal aan rende, vocht voor iedere meter veld en weigerde om op te geven. Estland dus. Een elftal dat bestaat uit drie postbodes en vijf pizzabakkers.

Tegenstander Nederland zette daar een miljonairselftal tegenover. In Nederland is ‘Voetballer’ een beroep. Dat ook nog eens exorbitant goed betaalt. Alle jongens aan de Nederlandse zijde zijn miljonair. Allemaal. Dat zijn ze geworden met voetballen. Wauw.

De Esten leken me geen miljonairs. Afgaande op de uitslag maakt het dus bar weinig uit hoeveel geld je op een bankrekening hebt staan (of in het geval van Sneijder: onder je woonwagen hebt liggen). Het gaat er gewoon om wie de meest effectieve ballen op doel schiet. Nou, dat ging de Estiërs prima af.

Mijn vrienden en ik kwamen niet meer bij van het lachen. Niet omdat we niet willen dat Nederland meedoet aan het WK (juist wel!) maar om het onvermogen van de spoiled little rich kids om inzet te tonen en de wedstrijd met 6-0 te winnen.

Wie van de drie

Op de bank, waar de drie (!) coaches zaten, heerste een zelfde gevoel. Ongeloof, ergernis, minachting. Maar dan zonder de humor. Ineens schoot me iets te binnen. “Wie van de drie,” zei ik. Vragende blikken achter halve liters bier. “Wie van de drie heeft nog nooit iemand doodgereden?”

Strikvraag, natuurlijk. Blind heeft wel een ernstig ongeluk veroorzaakt, onder invloed van drank, maar zowel hij als Van Gaal hebben, bij mijn weten, niemand de dood in gejaagd. Dat deed alleen Kluivert.

Maar het geeft wel te denken. Een stelletje ongeïnspireerde miljonairs, aangevoerd door het opgewonden standje Van Persie, geleid door een trainerstrio met dubieuze referenties – twee veroordeelde verkeerspiraten en één onverbeterlijke narcist.

En wij maar klagen over Oost-Europeanen. Ik hoop dat Estland het WK wint.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in