Home Column van Bart Winnen is belangrijker dan meedoen

Winnen is belangrijker dan meedoen

0
Winnen is belangrijker dan meedoen
Wedden op het WK in Brazilië met 888 Sport

Uruguay en Frankrijk trekken zich terug van het WK 2014 in Brazilië. PvdA doet niet mee aan de komende verkiezingen. Nederland besluit om nooit meer mee te doen aan het Eurovisie Songfestival.

Ondenkbaar. Meedoen is belangrijk, ook als je bij voorbaat kansloos lijkt. Competities zijn nou eenmaal onvoorspelbaar, zeker op het hoogste niveau. Iedereen doet zijn best, maar de verschillen zijn klein en de winnaar is meestal degene die kan profiteren van een fout van de tegenstander.
Daarom moét je altijd mee doen.

Olympisch Goud

Het evenement dat het motto over meedoen en winnen heeft gebaard, zijn de Olympische Spelen.
‘Onze’ schaatsers winnen een krat vol eremetaal en staan derhalve op de tweede plaats in het medailleklassement. De Duitsers gaan aan kop, die winnen voornamelijk goud bij het rodelen en schansspringen.
Het is eigenlijk niet zo heel vreemd dat Nederland zo hoog staat; van de 98 gouden medailles die er worden uitgereikt, zijn er twintig gereserveerd voor schaatsen (12) en short-track (8). En ‘we’ kunnen nu eenmaal héél goed schaatsen.

Slap Excuus

We kunnen zelfs zo goed schaatsen, dat tegenstanders zich vrijwllig terugtrekken wedstrijden waar Nederlanders aan mee doen. Twee Noren en een Rus haken af bij de 10km omdat ze zich willen richten op de ploegenachtervolging. Zeggen ze. En ze hebben natuurlijk ook geen zin om weer tegen een Oranje podium aan te kijken.

Vooral in Noorwegen zijn de supporters kwaad om het duo Sjåk og Afhåk. In Oslo zijn al boze supporters gesignaleerd, compleet met spandoeken waarop stond ‘Meedoen Is Belangrijker Dan Winnen! En Nu Schaatsen, Oorwurm!’

Wat nou winnen? Meedoen!

Nou goed, we lachen er om, maar eigenlijk is het triest. De belangen binnen de Olympische gedachte zijn blijkbaar de sportieve waarde ontgroeid. En Sven Kramer doet daar lekker aan mee. Hij startte niet op de 1500 meter ‘omdat hij zich wilde richten op de 10km en de Ploegenachtervolging. Maar ook omdat hij het niet kon winnen. Men probeerde dat aan alle kanten nog wel goed te praten, voorbereiding zus en ritme zo, maar Kramer wil alleen winnen en dat kan hij niet op 1500 meter. Dus haakt hij af.

Daarom is Jorien ter Mors ook zo’n topwijf! Die schaatst bij short-track achter de feiten aan, maar laat bij het langebaanschaatsen iedereen achter zich en wint goud. Goed zo, denk je dan, mooie compensatie voor de medaille die je op het short-tracken misliep. Dat vond zij zelf ook, want ze had hem liever ingewisseld voor een medaille op de korte baan. Iedereen over de zeik bij de langebaanschaatsers. ‘Dat mag je niet zeggen!’
Pff, dat mag je wel zeggen, en Ter Mors doet het. Die is de passie voor haar sport nog niet kwijt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in