Home Column van Marcel België amaai!

België amaai!

0
België amaai!

Voor wie moet je zijn? Over drie maandjes begint het WK al en wij doen niet mee. Dus zou het wel leuk zijn een andere favoriet te vinden.

Het is heel gemakkelijk om dan te zeggen: doe België maar, onze buren. We spreken ongeveer dezelfde taal, dus juichen we maar voor hen. Een slechte reden! Je moet mijns inziens niet voor sympathie gaan, maar voor kwaliteit.

En dan……… kom je tóch weer bij de Belgen uit. Want Nondeju, wat een team hebben zij. Om je vingers bij af te likken. Alleen op goal al, Thibaut Courtois. Bij Atletico Madrid was hij de grote man en ook bij Chelsea is hij onomstreden. Een wereldkeeper! En mocht hij geblesseerd zijn, of weer met zijn vingers aan de vriendin van Kevin de Bruyne zitten, dan hebben ze Simon Mignolet nog, een vaste waarde bij Liverpool.

De Belgische verdedigers zijn opgeleid bij Ajax, ook een garantie voor succes zou je denken. Maar in Engeland zijn Jan Vertonghen en Toby Alderweireld nog sterker en slimmer geworden. Thomas Vermaelen is inmiddels naar Barcelona verhuisd, waar hij steeds vaker in de basis staat. Die schakelt op het WK straks zijn mannetje ook wel uit. En dan hebben ze Thomas Meunier nog, van Paris Saint Germain. Met 24 caps gelouterd international en wekelijks op de training met mannen als Neymar, hem maak je niet meer gek.

Het middenveld van onze Zuiderburen mag er ook zijn. Welke ploeg zou niet Moussa Dembélé willen hebben? Ex-AZ, ex-Willem II, dus ook een Nederlands tintje, maar ook hij is in Engeland uitgegroeid tot een ster. En Nacer Chadli, bij AGOVV en Twente doorgebroken, nu bij West Bromwich Albion, als hij niet geblesseerd is zou ik hem altijd opstellen. De bondscoach van België kan altijd die lange darm van een Marouane Fellaini opstellen. Heel goed kan hij niet voetballen, maar tégen hem is het een kwelling om te spelen. Plus, een aanwinst voor de elftalfoto, met z’n ragebol-kapsel. Hij komt nog steeds uit voor Manchester United, dus qua ervaring zit dat ook wel goed.

En dan die voorhoede. Daar droomt iedere coach van. Driesje Mertens, speelt wekelijks de sterren van de Napolitaanse hemel, hij kan ineens als centrumspits uit de voeten en scoort aan de lopende band. Dat hadden ze goed gezien bij FC Utrecht en PSV. Hazard, speelt bij Borussia Mönchengladbach, waar hij in een paar jaar tijd alweer 56 keer scoorde. Jordan Lukaku, heeft inmiddels zeven interlands gespeeld. En als zij het niet kunnen brengen sturen ze hun oudere broers maar. Eden Hazard en Romelu Lukaku behoeven geen introductie meer, die zijn zó goed.

Nee, laat de Belgen eindelijk maar eens waarmaken wat ze al zes jaar beloven. Want het talent herkennen we allemaal, nu nog het resultaat. Ik zie het ze dit jaar wel doen.