Home Column van Marcel Betreft: Sollicitatie

Betreft: Sollicitatie

0
Betreft: Sollicitatie

Geachte heer Koeman,

Hartelijk dank voor uw sollicitatie bij de KNVB voor de functie van bondscoach (m/v).

We hebben de afgelopen weken veel reacties gekregen en wij hebben alle sollicitatiebrieven zorgvuldig gelezen. Helaas zullen wij u niet uitnodigen voor een gesprek, daar onze voorkeur uitgaat naar een kandidaat die als coach en trainer weet hoe een vertegenwoordigend elftal kampioen kan worden.

Uit uw cv maken wij op dat u als voetballer reeds bekend was met het presteren op hoog niveau. We zijn geïmponeerd door het feit dat u tweemaal actief hebt meegewerkt aan het behalen van de Europa Cup I, voor PSV en voor FC Barcelona. Ook aan de Europese titel voor het nationale elftal in 1988 hebt u uw bijdrage geleverd.

Als trainer bent u werkzaam geweest bij tal van clubs in binnen- en buitenland. En daar wringt voor ons, als interim-bestuur van de voetbalbond, de schoen. We krijgen een beetje het idee dat uw trouw aan werkgevers niet altijd even groot is. Uw eerste werkgever, Vitesse, verliet u voortijdig toen de vereniging het financieel even tegenzat. Ook bij uw volgende werkgever, Ajax, hebt u zich niet aan de gestelde contractduur gehouden. Dat u daarbij ook met uw superieur de heer Van Gaal meermaals botste werkt niet bepaald in uw voordeel.

Wij hebben eveneens vragen over uw plotselinge vertrek van PSV naar Spanje. Indertijd hebt u gerept van een trein die u moest nemen, maar de halte Valencia bleek uiteindelijk toch niet uw eindstation. Ook daar was u weer een bron van conflicten, verwijderde u clubiconen uit de selectie en vergrootte u de schimmigheid rond de club door een muur om het trainingscomplex te laten bouwen. We begrijpen dat u ook daar uw contract niet hebt uitgediend.

We twijfelen helemaal als het hoofdstuk AZ aan de orde komt. Bij die club bent u zelfs ontslagen. Met Southampton wist u niet eens van het nietige FC Midtjylland te winnen. En bij uw laatste werkgever, Everton, hebt u ondanks het investeren van tientallen miljoenen alleen maar verloren. Bovendien was uw mondeling taalgebruik van het Engels niet op het niveau dat wij als KNVB vragen. Het lijkt ons logisch dat om die reden uw dienstverband abrupt werd beëindigd.

Wij zoeken voor het Nederlands elftal een trainer die prestaties koppelt aan sfeer, die conflicten vermijdt en internationale successen uitstraalt. Daarbij hoort ook een correcte en verstaanbare communicatie met de buitenlandse pers. Helaas past u met uw trainersverleden niet in dat plaatje.

Wij willen u bedanken voor de in onze organisatie getoonde interesse en wensen u veel succes bij een eventueel volgende sollicitatie.

Met vriendelijke groeten, de KNVB.

P.S. Wilt u ons het telefoonnummer van uw broer s.v.p. mailen? Dát lijkt ons pas een geschikte kandidaat!