Home Column van Marcel Centjes verdienen in Rusland

Centjes verdienen in Rusland

0
Centjes verdienen in Rusland

Nu het voetbalseizoen in Nederland op een haar na gevild is, is het tijd om de WK-balans op te maken. Wij gaan niet, maar er lopen tal van spelers rond in de Eredivisie die wél naar Rusland afreizen deze zomer. Zij staan dan flink in de schijnwerpers.

Sommigen zullen snel terug zijn en nog een flink stuk van de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij hun club mee kunnen maken. Maar er zijn een paar spelers die best wel een tijdje weg kunnen blijven. En als ze het heel goed doen komen ze helemaal niet meer terug! Niet leuk voor de voetbalfans, maar wel goed nieuws voor de Nederlandse clubs die hun financiën in één zomer op orde kunnen krijgen.

Zo loopt bij Ajax Nicolás Tagliafico de kans om ver te komen in Rusland. Hij gaat immers spelen met jongens als Messi en Sergio Agüero, dus behoort de WK-finale tot de mogelijkheden. En bereikt Argentinië die eindstrijd dan kon de Ajax-linksback wel eens een transfer maken naar een rijke competitie. Heel Amsterdam hoopt dus op een vroege uitschakeling van de ‘Albicelestes’. Want hij kan een grote worden bij Ajax.

Eén goede wedstrijd, tegen bijvoorbeeld Spanje, en Ajax incasseert de hoofdprijs voor Marokkaan Hakim Zyech. Dat hij na de zomer nog te bewonderen is in Amsterdam lijkt sowieso uitgesloten na de bespottelijke acties van de ‘supporters’ na afloop van de wedstrijd uit bij PSV. Maar laat Ajax dan maar flink verdienen aan Zyech. Hij gaat node gemist worden. Wie weet stelt Marokko nog wel meer Eredivisie-spelers op. Keuze genoeg met El Ahmadi, Amrabat, Mahi, Idrissi of misschien zelfs de Twenten Assaidi en Tighadouini. Zou leuk zijn voor pakweg FC Groningen als één van die jongens een klappertje maakt op de transfermarkt.

Ook PSV kon wel eens flink verdienen aan dit WK. Spits Lozano gaat verrassen voor Mexico en misschien wel heel veel geld waard worden. Pereiro zit in de voorselectie van Uruguay en ook hij heeft de kans om op te vallen bij de internationale scouts. En dan gaat ook Colombiaan Santiago Arias nog naar het WK. Kassa bij de landskampioen?

Zou Kasper Dolberg speeltijd krijgen bij Denemarken? En Lasse Schöne? En Nicolai Jörgensen? Dan konden die ook wel eens voor het laatst te zien zijn geweest op de Nederlandse velden. Onze Iraanse vrienden Reza, van Heerenveen, en Alireza, van AZ, lijken ook op weg naar de uitgang als ze een paar leuke potjes spelen deze zomer.

Sommige clubs gun je dat hun spelers in Rusland boven zichzelf uitstijgen. Als Bert van Marwijk een beetje gek wil doen selecteert hij NAC-doelman Mark Birighitti. En als hij hem nog opstelt ook kan de club hem misschien wel verkopen. Dat zou een elegante oplossing zijn van een ongemakkelijk keepersprobleem. Want echt goed keepen, dat kan Birighitti niet. Datzelfde geldt voor Excelsior-sluitpost Ogmundur Kristinsson. Laat hem alsjeblieft een potje keepen voor IJsland en daarmee een transfer verdienen naar voor mijn part Cyprus. Dan zijn we in Nederland in ieder geval van deze grabbelaar verlost.

Het zou zomaar kunnen dat al deze spelers minuten gaan maken in Rusland. Onze competitie is bijna klaar, terwijl in de rest van Europa nog volop gevoetbald wordt. ‘Onze jongens’ zijn dus lekker uitgerust als het WK begint. Goed nieuws dus voor de bondscoaches. En namens de penningmeesters van de Nederlandse clubs zeg ik hier: Gooi de etalage maar open!