Home Column van Marcel Jongensdroom

Jongensdroom

0
Jongensdroom

Stel je toch eens voor. Tachtigduizend uitzinnige toeschouwers. De WK-finale. Het is een bloedstollend spannende slotfase. En dan, blessuretijd. Een penalty! Alle ogen zijn op jou gericht.

Die droom hebben miljarden jongetjes (en intussen ook meisjes) over de hele wereld in de afgelopen decennia al gehad. Ook Hollandse knapen. Wíj hebben immers ervaring met finales. We hebben er al drie gespeeld. Hoe mooi zou het zijn als die droom uitkwam?

Voor vier Nederlanders kan die droom over een maand werkelijkheid worden. Want, al voetballen we zelf niet mee, we hebben ook deze editie WK-ijzers in het vuur. Team Kuipers.

Voor een scheidsrechter is de mondiale finale natuurlijk ook de ultieme beloning. Ook een grensrechter heeft recht op zijn moment of fame. En zelfs de nieuwbakken functie van video ref kan na dit toernooi de status van onsterfelijkheid verdienen. Onze jongens van de gestampte pot maken kans op de finale.

Ze hebben er maanden voor getraind. Hebben menig uurtje in de sportschool doorgebracht om maar zo fit mogelijk in Rusland aan de aftrap te staan. De Coopertest doorstaan ze glansrijk, een verlenging mag conditioneel geen probleem zijn voor onze trots. Björn Kuipers staat er goed op bij de FIFA. Zijn vaste vlaggenisten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra kennen inmiddels ook het klappen van de zweep. Zij worden niet meer warm of koud van denigrerende opmerkingen van de tribune, ze laten zich niet afleiden van het hogere doel: de perfecte wedstrijd leiden.

En het moet gezegd, dit drietal heeft al heel wat successen op hun naam staan. Team Kuipers, zoals Björn het altijd zegt, heeft twee Europa League-finales geleid, in 2013 bracht het trio de eindstrijd van de Confederations Cup tot een goed einde, en de drie hebben ook al een Champions Leaguefinale op hun naam staan. Vier jaar geleden was Kuipers de beste scheidsrechter op het WK in Brazilië, maar had hij de pech dat Nederland het zo goed deed. Hij mocht niet meer fluiten toen het er echt om ging spannen.

Dus moet het nu in 2018 maar gebeuren. Met Danny Makkelie in de luie stoel als videoscheidsrechter. En dan hopen op een droomfinale. Argentinië-Frankrijk of zo, of Spanje-Brazilië. Met in ieder geval een laatste kwartier vol spanning en sensatie. Kuipers heeft al geoefend. In het Spaans kan hij zeggen: ‘Ik heb je in het snotje, Ramos’, of ‘Griezman, je bent een pleurnichard’. Björn weet echt wel het Franse woord voor huilebalk. Thuis opgezocht.

En dan de blessuretijd. Een penalty! Alle ogen zijn op jou gericht, Björn. Was het écht wel hands? Wat zegt Makkelie vanuit de satellietwagen? Laat het alsjeblíeft de juiste beslissing zijn, Kuipers. Anders zijn we helemaal het lachertje van de voetbalwereld.