Home Column van Marcel #metoo

#metoo

0
#metoo

Tijdens de openingswedstrijd van dit WK hebben we de president van Rusland op de tribune zien zitten, in het gezelschap van een Saoedische sjeik en FIFA-baas Infantino. Dat hoort er blijkbaar bij, wereldleiders op de tribune. Ze werden regelmatig in beeld gebracht en wat had met name Poetin het naar zijn zin. Maar om nou te zeggen dat we daar de echte voetbalfans zagen, nee.

Het publiek in de stadions viert carnaval. Je ziet volwassen mannen de vlag van Uruguay op hun gezicht geschminkt, gele zon op hun oog, blij staan juichen als ze merken dat ze in beeld zijn. Middelbare, dikbuikige kerels schreeuwen hun vaderlandsliefde van de tribunedaken in de kleuren van hun land. Een en al vrolijkheid. En wat mis je Nederland dan. Wij hebben die verkleedfeestjes uitgevonden!

Het heeft iets gemaakts. En het heeft iets ingestudeerds. Bij wedstrijden van Colombia zie je muren van geel op de tribunes. Twintigduizend Colombianen vermaken zich kostelijk in een stadion elfduizend kilometer van huis. Het is ze van harte gegund, maar ik geloof het plaatje niet. Hoe kunnen inwoners van zo’n arm land dat allemaal betalen?

Voor Maradonna is dat een eitje. Die werd vorstelijk betaald door de FIFA om de wedstrijden van zijn Argentinië te volgen. Drankje in de ene hand, cocaïne in de andere en genieten maar voor Diego Armando. We hebben het uitgebreid in beeld gezien. Maar voor al die ‘gewone’ mensen moet dit WK toch een rib uit hun lijf zijn.

Misschien zijn het dan ook geen gewone mensen die daar zitten. Op het WK van 2002 in Japan en Korea hadden de organisatoren iets bedacht om de tribunes vol te krijgen met ‘supporters’. Dat was immers nog verder weg en ze verwachtten niet dat veel Europeanen hun land daar kwamen aanmoedigen. Dus huurden ze duizenden schoolkinderen in die enthousiast voor supportertje speelden van een willekeurig deelnemend land. ‘We ale led, we ale white, we ale Danish dynamite’ klonk het in Seoel en Tokio. Het zou zomaar kunnen dat de Russen dat trucje gekopieerd hebben. En met de juiste cameravoering ziet de argeloze tv-kijker er niks van.

Wat we wel zien is een beeld van een vlekkeloos WK waar geen rellen zijn en iedereen blij is. En er is nog iets dat afgekeken is van ons. Wij hadden hordes meisjes in Bavaria-jurkjes naar het WK in Zuid-Afrika gestuurd. Dat deed wat stof doen opwaaien, vanwege sponsorbelangen, maar zag er ook goed uit. En nu? De prachtigste vrouwen bevolken de tribune. ‘Echte voetbalsupporters’. Al vraag ik me af of ze weten wat buitenspel is.

Bij het darten zijn de ‘walk on-girls’ verbannen, wielrenners worden niet meer door de rondemiss gefeliciteerd, maar bij het voetbal blijven we gewoon ouderwets genieten van een lekker wijf!