Home Column van Marcel Obligaat gezwets

Obligaat gezwets

0
Obligaat gezwets

Toegegeven, ik heb niet alles gezien. Zweden-Zuid-Korea? Sorry, ik moest werken. Peru-Denemarken? Ik had wat beters te doen. Toegegeven, het toernooi moet nog een beetje op gang komen. Maar heel vrolijk stemt het WK nog niet.

Natuurlijk hebben we al wat moois gezien. Ik heb genoten van de goals van Cristiano Ronaldo, ik heb gesmuld van een sublieme Aron Mooy van Australië, maar om optimistisch te blijven: the best is yet to come. En voor dat beste ga ik uitwijken.

Want de grootste tegenvaller tot nu toe is de NOS. Wat een verschrikkelijke commentatoren hebben ze daar toch achter de microfoon gezet. Arno Vermeulen! De man is hooguit geschikt voor een toespraak op de uitvaart van een niet populaire oudoom. Jan Roelfs! De man is ooit perschef geweest van Guus Hiddink bij Korea. Maar dat maakt hem nog geen voetbalkenner. Frank Snoeks! Vroeger, in een ver verleden, was de man nog verfrissend en origineel. Inmiddels is hij ver over de houdbaarheidsdatum heen. En dan lopen er ook nog een paar nobody’s als Frank Wielaard en Jeroen Elshoff rond, plus die ‘hockeyer’ waarvan de naam me steeds ontschiet. Dat zal ook geen toeval zijn.

Het obligate gezwets van de NOS-coryfeeën is saai, inhoudsloos, kritiekloos en gespeend van enige vorm van humor. Ze houden de tijd voor de kijker bij. ‘Nog tien minuten heeft Brazilië om een tweede doelpunt te maken.’ Ja hallo, dat zien wij zelf ook wel! ‘Dit is al de vierde overtreding die op Griezmann wordt gemaakt.’ Boeiend! Het gaat allemaal nergens over.

De ergste van het stel is toch wel Jeroen Grueter. Of Jegoen Ggueteg, zoals hij het zelf uitspreekt. Er komt geen r normaal uit zijn keelgat, hij kan enthousiast worden over de lulligste corner, maar een beetje informatie geven ho maar. Een brij aan zinloze woorden leutert hij de ether in. Nooit wordt het eens leuk of leerzaam, nooit ziet hij iets wat de kijker nog niet was opgevallen.

Dus na Tunesië-Engeland is het besluit definitief gevallen. Ik kijk via de Belg. Of ik zet de BBC aan. Desnoods doe ik het met Duits commentaar – we hebben niet voor niets 180 zenders in het Ziggo-pakket – maar de NOS heeft afgedaan. Ineens is het weer overduidelijk waarom Fox Sports zo populair is. Niet zozeer vanwege de live uitzendingen. Nee, je valt tenminste niet in slaap tijdens het voetbal. Hadden ze Sierd maar een contractje aangeboden. Die zit te verpieteren bij Ziggo Sport en becommentarieert de Spaanse promotiewedstrijdjes tussen Numancia en Real Valladolid.