Home Column van Marcel Op vakantie

Op vakantie

0
Op vakantie

Wij zijn er niet bij dit WK. 32 andere landen wel. Maar voor veel spelers van die landen zijn het spannende tijden. ‘Ben ik geselecteerd?’, vragen zij zich af. ‘Mag ik mee naar Rusland?’ Eén van de gelukkigen die goed nieuws kreeg en naar het WK mag is Nicolai Boilesen. U weet wel, weggehoond bij Ajax en blijkbaar weer opgebloeid in zijn vaderland. Een traject dat ik een aantal Nederlanders in den vreemde ook van harte aanbeveel, terugkeren naar je vaderland. Ook leuk, Mason Mount van Vitesse is in zijn eigen Engeland blijkbaar ook opgevallen. Hij mag meetrainen met het nationale elftal, al zit een selectie voor het WK er niet meer in voor de huurling van Chelsea.

Maar het gaat in deze column meer om de spelers die niet gaan, de mannen die hun droom zien vervliegen, de sterren die deze zomer niet zullen stralen. In Nederland kennen we er een paar die inmiddels een bezoekje aan het reisbureau hebben kunnen brengen. Marokkaans internationals Labyad en Ayoub kunnen in juni gewoon op vakantie. En ook PSV’er Gaston Pereiro hoeft niet op een uitnodiging van de Uruguayaanse bondscoach te rekenen.

Internationaal gezien blijven er een heel stel gelouterde spelers thuis. En daar zijn ze niet allemaal even blij mee. Radja Nainggolan heeft dertig keer voor België gespeeld. Toen de Roma-speler hoorde dat hij niet geselecteerd is voor het WK heeft hij meteen laten weten nooit meer uit te willen komen voor de Rode Duivels. Datzelfde besluit nam de Duitser Sandro Wagner toen hij ontdekte dat hij deze zomer op zijn eigen bank voor de tv mag plaatsnemen. ‘Het is duidelijk dat ik niet bij deze technische staf pas, omdat ik open, eerlijk en direct ben’ was de Bayern-speler ‘reëel’ in een interview met BILD.

Frankrijk maakt het wel heel bont. Zij laten een groep spelers thuis die bij ieder ander land het verschil zouden maken. Bondscoach Deschamps denkt het WK-varkentje te kunnen wassen zonder mannen als Lacazette, Rabiot, Ben Yedder, Moussa Sissoko en Kingsley Coman. Dat Benzema (uit de gratie na een afpersingszaak), Payet en Koscielny (geblesseerd) thuisblijven was te voorzien. Maar hoeveel talent heeft Frankrijk dan rondlopen? En hoe hard zal Didier Deschamps worden aangepakt als hij niet wereldkampioen wordt?

Maar het kan ook andersom. De Zwitser Marwin Hitz heeft zijn coach laten weten liever op vakantie te gaan dan als derde doelman rond te hangen in Rusland. Misschien niet eens zo onbegrijpelijk. Hitz verdedigt volgens betrouwbare bronnen komend seizoen het doel van Borussia Dortmund. Dan kan je maar het best zo uitgerust mogelijk aan dat karwei beginnen.