Home Column van Marcel Papa Koeman

Papa Koeman

0
Papa Koeman

Als ik even een paar namen noem: Marco, Timothy, Hans, Guus, Justin, Marten, Wout. Denkt u dan meteen aan het Nederlands elftal? Wordt het makkelijker als ik daar Quincy, Bas, Steven, Stefan, Davy, Donny, Tonny en Kenny aan toevoeg? Nee, dat klinkt niet als Ons Oranje.

Toch is het zo. De revolutie is ingezet, de oude garde is bedankt voor bewezen diensten. Tijd voor vers bloed. Deze week oefent het Nederlands elftal tegen Engeland en Portugal. In september begint de UEFA Nations League al en dan krijgen we meteen Frankrijk voor onze kiezen. Dus kun je maar beter goed voorbereid zijn. Met een verse coachingsstaf met al even onwennig klinkende namen. Ronald kennen we, maar Dwight, Kees en Patrick hebben ook nog niet de status van internationaal gelouterde trainers.

We moeten het er mee doen. Dit WK zijn we toch niet bij, dus kan Ronald Koeman knutselen aan een nieuw sterrenteam. En gemakkelijk zal hij het daar niet bij hebben. Davy Klaassen leek voorbestemd om de centrale rol op het middenveld op zich te nemen, maar een half jaar Everton heeft zijn carrière bepaald geen goed gedaan. Joël Veltman staat zelfs bij zijn club niet meer in de basis, dus is het terecht dat de bondscoach hem niet eens selecteert. Huntelaar is te oud, Robben en Sneijder hebben bedankt, Van Persie is niet fit genoeg voor een hele helft en Daley Blind is geblesseerd. Maar op die manier boet het Nederlands elftal wel in aan ervaring.

Dus komt het aan op de vaderlijke kwaliteiten van Koeman. Met het jonge grut dat hij heeft opgeroepen zal het over andere kwaliteiten moeten gaan dan routine. En dat zal hij ze wél duidelijk moeten maken, op een manier die de jeugd aanspreekt. Misschien tijdens een dropping in de Zeister bossen? Of door motiverende Snapchatjes te versturen (want voor Facebook zijn deze gasten te jong). Hoe dan ook, ik hoop van ganser harte dat Koeman een échte papa kan zijn voor deze jongens. Dat hij opvoedskills heeft en de nieuwe generatie tot grootse daden kan opstuwen. Want dat hebben we als Nederland intussen wel weer nodig. Op de FIFA-ranking staan we 21e, nog ónder Wales. Daar moeten onze jongens gauw wat aan doen.

Gelukkig heeft de coachingsstaf ook meer geroutineerde spelers als Virgil, Kevin, Ryan en Jasper geselecteerd. Misschien kunnen zij de kar trekken. En heel misschien laten Matthijs, Georginio en Memphis dit keer ook in het oranje zien dat ze verschrikkelijk goed kunnen voetballen. Kortom: Werk aan de winkel, papa Koeman!