Home Column van Marcel Skyhöga

Skyhöga

0
Skyhöga

Wat een blijdschap overal! In München lopen ze al een dikke week de polonaise, want Bayern is voor de duizendste keer kampioen van Duitsland. In Manchester is het feest omdat United verloor, waardoor City alsnog de titel pakte. Paris Saint-Germain won de kampioenswedstrijd tegen topclub Monaco, zonder Neymar, met liefst 7-1. En ook in ons kikkerlandje is de kampioen inmiddels officieel bekend.

Maar nergens in Europa zijn ze zo blij als in Zweden. De competitie is nog maar drie wedstrijden op weg, dus over mogelijke kampioenen praten ze daar nog niet. Nee, in Stockholm is ene Zlatan het gesprek van de dag. Ibrahimovic heeft namelijk aangekondigd best nog een eindtoernooitje mee te willen pikken.

En dat is best bijzonder voor een speler van inmiddels 36 jaar oud. Een speler die bij zijn vorige club, Manchester United, een horrorblessure opliep. Een speler die van zijn trainer niet meer de kans kreeg om terug te komen en die vervolgens zijn voetbalplezier in Los Angeles zocht.

Hij heeft al 116 interlands gespeeld voor de Zweden, daarin was hij goed voor maar liefst 62 goals. Hij speelde voor grootmachten als Ajax, Juventus, Internationale, Barcelona en AC Milaan. Hij werd een nog grotere cultheld in Parijs bij PSG en voegde zich in Manchester bij zijn oude trainer José Mourinho, die hij nog kende van zijn tijd bij Inter, om nog één keer samen te vlammen. Dat liep uit op een teleurstelling, mede door de eerdergenoemde blessure aan de knie. Dit jaar liet hij zijn contract in Engeland ontbinden om zijn laatste kunstje bij LA Galaxy te vertonen.

Meteen in de eerste wedstrijd liet hij vriend en vijand al versteld staan met een schitterende goal van zo’n dertig meter afstand tegen Los Angeles FC. Een doelpunt dat deed terugverlangen naar de Zlatan uit vroeger tijden. De Zlatan die een wondergoal scoorde tegen Engeland, de Zlatan die in zijn Ajax-tijd zeven NAC-spelers voor gek zette voor hij scoorde, de Zlatan die bij alle clubs waar hij speelde een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten, de Zlatan wiens grootspraak niet eens arrogant is omdat hij zijn woorden steeds waarmaakt.

Diezelfde Zlatan heeft nu gezegd dat hij na twee jaar afwezigheid wel weer zin heeft om op het WK uit te komen. ‘The chance of me playing in the World Cup is skyhöga’, stond er op zijn Twitter. En ik spreek dan wel geen Zweeds, maar ik ga me ineens toch een beetje meer verheugen op deze zomer. Korea, Duitsland en Mexico zijn alvast gewaarschuwd.!