Home Column van Marcel Uitzwaaiwedstrijd

Uitzwaaiwedstrijd

0
Uitzwaaiwedstrijd

We gaan niet naar het WK. Jammer. Want een van de mooie tradities, voorafgaand aan een groot toernooi is de uitzwaaiwedstrijd. Daar hebben we een paar mooie van gespeeld.

We hebben Noord-Ierland met 6-0 van de mat geveegd. Hongarije moest er met 6-1 aan geloven. In die wedstrijd scheurde Arjen Robben zijn hamstring, om een maand later te schitteren op het WK in Zuid-Afrika. Wales werd tien jaar geleden met 2-0 geklopt. Allemaal om Oranje met een prettig gevoel aan de klus van de zomer te laten beginnen.

Het ging niet altijd soepel, zo’n feestwedstrijdje vlak voor een WK. In 2006 speelden we gelijk tegen Australië, in 2004 verloren we zelfs van Ierland in de aanloop naar het EK in Portugal.

Maar dit jaar gaan we niet eens. Wél speelt het Nederlands elftal nog een paar wedstrijdjes vlak voor het toernooi. Op 31 mei wacht een confrontatie met Slowakije en 4 juni staat Italië op het menu. Nog zo’n land dat al chagrijnig wordt bij de gedachte aan het WK. Zij zijn ook niet gekwalificeerd.

Maar, dat kan tóch een feestwedstrijd worden. Het enige wat bondscoach Ronald Koeman hoeft te doen is even niet doorselecteren. Even niet denken aan de toekomst en aan het naderende Europees Kampioenschap en aan de Nations League in het najaar. Wat hij wel moet doen is eer bewijzen. Eer bewijzen aan de mannen die in het afgelopen decennium het Nederlands voetbal hebben gedragen.

De carrières van grote spelers lopen op hun eind. Robin van Persie moddert nog wat aan in Feijenoord 1, Rafael van der Vaart kwijnt weg in Denemarken en Wesley Sneijder droomt van een afscheidswedstrijd, terwijl hij nog even casht in de woestijn. Maarten Stekelenburg, de sympathieke keeper die, als gevolg van verkeerde keuzes, alleen nog maar bij verkeerde clubs zat na het WK 2010 en nu troosteloos op de bank zit in Engeland. We hebben veel aan hem te danken. En Robben, laten we de man van glas niet vergeten. Hij verdient een fraaier einde van zijn interlandloopbaan dan het mislopen van de kwalificatie voor het WK.

Ook in Italië zijn er wat spelers die een mooi afscheid verdienen. Daniele de Rossi is er zo een. Spijkerhard, 117 keer opgeroepen voor de Azzuri en nu bijna met voetbalpensioen. En natuurlijk Gianluigi Buffon. Wat hebben we allemaal genoten van de altijd vriendelijke Italiaanse keeper. Al 654 wedstrijden heeft hij professioneel gekeept. Maar ook hij moet het WK op tv volgen.

Kom, Koeman. Bel je Italiaanse collega en organiseer een alternatieve uitzwaaiwedstrijd. Eéntje waar we voetbaliconen uitzwaaien, waar we terug kunnen kijken op mooie tijden en waar we afscheid kunnen nemen van kampioenen. Dan kan je in de zomer lekker doorselecteren. Wat heb je anders te doen in juli?