Home Column van Marcel Voorbij

Voorbij

0
Voorbij

Zondagavond, 15 juli, het WK is voorbij. Frankrijk, gefeliciteerd! Hopelijk zijn alle inwoners van het land nog twee maanden in feeststemming, want wij vakantievierende Nederlanders willen graag wat vriendelijker behandeld worden in het land van de wereldkampioen.

Maar ook proficiat richting Kroatië! Nog nooit is dat land zo hoog geëindigd op een wereldkampioenschap. En dan ook nog eens de beste speler van het toernooi in hun midden. En de mooiste shirts van het WK, dus drie duimen omhoog voor de runner-up.

En een welgemeend compliment aan België, dat knap derde werd. Zij maakten er nog wat van in de troostfinale en mogen ‘fier’ zijn op hun bronzen medaille.

Maar als we één ding hebben geleerd van dit wereldkampioenschap is het toch wel de enorme zelfverheerlijking van de bobo’s. Dat werd prachtig geïllustreerd tijdens de prijsuitreiking. Wat zal meneer Infantino trots aan zijn kleinkinderen vertellen dat hij elke speler van Frankrijk heeft omhelsd. Uitgerekend op dat moment begon het stevig te regenen in Moskou, dus dat maakte de kleffe actie van de FIFA-baas nog een beetje smeriger.

Naast Infantino stond Poetin. Als enige werd hij drooggehouden door een lakei die de president van Rusland een paraplu boven het hoofd hield. En naast Poetin verregende de Kroatische presidente Kolinda Grabar-Kitarovic. In een soort onbeholpen enthousiasme huppelde zij een beetje op haar plaats, zichtbaar onder de indruk van het hele gebeuren. En toen bleek maar weer eens dat Russen horken zijn. Als iemand een pluutje verdiende was het wel Kolinda, de enige dame op het podium en de enige zonder jasje. Door de onverminderde hoosbui verwerd de prijsuitreiking tot een wet T-shirt-contest voor vrouwen van middelbare leeftijd. En wilde de FIFA niet juist van dit soort seksisme af?

De Fransen maakte het allemaal niet uit. Toen zij eenmaal de beker kregen gingen ze volkomen terecht uit hun dak en hadden zij geen oog meer voor de hoogwaardigheidsbekleders in hun natte pakken.

Laten we hopen dat de titel voor Frankrijk een keerpunt is voor het mondiale voetbal. De ploegen met slechts één ster (Argentinië, Portugal) hebben afgedaan. Het tiki-taka-voetbal voldoet niet meer anno 2018 en voor solo’s en individuele acties is ook geen plaats meer in het moderne topvoetbal. Dat bleek allemaal wel deze zomer in Rusland. Dus is dit het uitgelezen moment op iets nieuws te verzinnen. Nieuwe strijdplannen met nieuwe inzichten, dat is de toekomst. En laat er nou net een bondscoach midden in dat proces zitten! Succes Ronald Koeman, aanstaand Europees kampioen, je staat op het punt om het voetbal revolutionair te veranderen met Nederland.

Een fijne zomer nog.