Home Column van Marcel We zijn niet verwend

We zijn niet verwend

0
We zijn niet verwend

En dan zit het er opeens bijna op, het WK. Maar weinig kenners zullen deze finale voorspeld hebben en maar weinig kenners zullen de Europese overmacht hebben zien aankomen. De voorrondes voor de Champions League zijn inmiddels al in volle gang (let op Ludogorets dit jaar!), de eredivisie traint alweer en op de amateurvelden staan de bordjes: Niet betreden. Pas ingezaaid.

Maar er moeten nog twee potjes gespeeld worden. In de ene zal blijken dat ‘football’ nog niet ‘home’ is. De Engelsen begonnen ineens in zichzelf te geloven, maar ze moeten nog minstens vier jaar wachten. De Belgen lieten hun laatste kans op de wereldtitel voorbijgaan en moeten zich zielsgelukkig prijzen als ze straks nog een medaille mee naar huis kunnen nemen.

In de andere gaan Frankrijk en Kroatië op voor de ultieme beloning. Een van beide landen gaat winnen, maar er gaan er velen verliezen. En dan doel ik met name op de miljarden toeschouwers die hoopten op spektakel op dit wk. Laten we wel wezen, we zijn niet verwend.

De VAR! Dat was een grappig nieuwigheidje. We wierpen als tv-kijker een blik in de keuken van de scheidsrechter. Maar na een paar keer weet je het wel en is het alleen maar een tijdrovende onderbreking van het spel.

Mooie doelpunten! Mij staat eigenlijk alleen de prachtgoal van Quaresma van Portugal tegen Iran nog bij. Verder werd er veel gescoord uit dode spelmomenten en dan mis je toch de snelheid en creativiteit van een aanvaller.

Beteuterde gezichten. Verliezers kijken zelden blij en dat is pure emotie. Ik zag de Uruguayaan Jimenez huilend de laatste tien minuten van de kwartfinale tegen Frankrijk volmaken. Mooi. Ik zag de blik van Manuel Neuer. Hij verloor, ver op de helft van de tegenpartij de bal en in de counter schoten de Koreanen het leer in het lege doel. Zoveel ongeloof en berusting in één shot zie je niet vaak meer.

De sterren. Wat waren ze bleek, de Messi’s, Neymars, Griezmannen en Zyechs van dit toernooi.

Uitblinkers? Iedereen roemt de efficiënte Fransen en ik geef toe, Mbappé kon ook mij bekoren. Maar verder viel het knap tegen wat individuele spelers lieten zien. Al breek ik op deze plaats wel een lans voor Australiër Aaron Mooy. Wat een heerlijke passjes, wat een overzicht en wat een balvastheid. In tegenstelling tot zijn achternaam is hij niet bepaald een knappe verschijning op het veld, maar hij zou naar mijn bescheiden mening niet misstaan op de elftalfoto van pak ‘m beet Barcelona.

En onze Björn? Hij haalt wel de finale. Als vierde man. Ach ja, voorspellingen. Maar goed dat ze zelden uitkomen, anders werd het leven net zo saai als dit wk.