Home Column van Marcel Witte zakdoekjes

Witte zakdoekjes

0
Witte zakdoekjes

Je kunt tegenwoordig overal op wedden, van de eerste ingooi in de wedstrijd tot het aantal rode kaarten in speelronde 11 van de hoogste Albanese afdeling. Je kunt zelfs wedden op schoten op de paal. En, in dat verlengde, dus ook op welke trainer op de keien wordt gezet.

Trainer zijn is een hondenbaan. Je bent afhankelijk van een balletje dat via de binnenkant van de paal tóch in het net verdwijnt en van die grensrechter die buitenspel over het hoofd ziet. Zit het even tegen, dan schopt de clubleiding je er zomaar uit.

Nu zijn we in Europa op twee derde van de competitie, de beslissende fase. Veel zal het niet meer uitmaken of een coach nog vervangen wordt, maar ik schat zo in dat bij een aantal clubs de paniek toeslaat. En dan moet de trainer vaak toch het veld ruimen.

Mijn kandidaat nummer één in Nederland is Robert Molenaar. De man doet het eigenlijk verbazend goed bij Roda JC met het curieuze vreemdelingenlegioen waar hij mee moet werken. De Limburgers staan toch maar mooi 17e, hebben de kwartfinale van het bekertoernooi gehaald en zijn op het eigen kunstgras moeilijk te verslaan. Maar, geldschieter Aleksei Korotaev is weer op vrije voeten. De steenrijke Russische Zwitser heeft grote plannen met Roda JC en een voorlaatste plaats in de Eredivisie hoort daar niet bij. Als hij weer bij zijn miljoenen kan en zijn naam heeft gezuiverd in Dubai waar hij vastzat, kan Molenaar het wel schudden.

De topfavoriet in Engeland om met vervroegd pensioen te gaan is Arsène Wenger. Al dik twintig jaar staat hij aan het roer bij Arsenal, maar dit jaar is het echt treurig wat de club laat zien. Zevenentwintig punten achter op de koploper, mijlen verwijderd van een Champions League-plaats, kansloos onderuit in de finale van de League Cup en een blamage in de Europa League: thuis verliezen van het nietige Östersund, dat moet de sponsor ooit een keer zat zijn. De fans zijn in ieder geval klaar met de Fransman: #wengerout gaat viral, van Londen tot Nieuw-Zeeland.

Duitsers zijn ook niet kinderachtig in het ontslaan van coaches. Hannes Wolf, Markus Gisdol en Martin Schmidt zijn na de winterstop de laan uitgestuurd. In seizoen 2017-2018 zijn er al elf gesneuveld. De volgende? Ik ga voor Sandro Schwarz van het ploeterende FSV Mainz.

Het helpt ook allemaal niet, zo’n trainerswissel. Kijk maar naar Dick Advocaat bij Sparta: stijf onderaan. Gert-Jan Verbeek bij FC Twente: 8 punten uit 15 wedstrijden. Clarence Seedorf, sinds drie weken aan het roer bij Deportivo La Coruña: Maar liefst één gelijkspelletje gehaald en nog steeds één na laatste. Dus ook het vertrek van Schwarz, Wenger of Molenaar zal geen verschil maken voor de betreffende clubs. Alleen zakdoekjesfabrikant Tempo gaat het merken in zijn omzet. Een nieuwe trainer betekent een halvering van de verkoopcijfers.