Home Column van Marcel Zes keer kampioen

Zes keer kampioen

0
Zes keer kampioen

Er zijn maar weinig voetballers zo succesvol als deze sympathieke keeper. Althans, ík vind hem een aardige vent! In zeven jaar tijd wordt hij liefst zes keer landskampioen. Maar bij de supporters is hij helemaal niet zo populair.

En dat is onterecht. Want hoeveel pech kan je hebben? Deze held heeft al twee keer zijn achillespees afgescheurd. En dan bedoel ik niet een klein ruptuurtje, nee volledig doormidden. Dus zo gek is het niet dat hij bijna twee volledige seizoenen heeft moeten revalideren. En dan de concurrentie. Bij Ajax moest hij aanvankelijk de strijd aan met Maarten Stekelenburg. Die herinneren we ons nog als keeper van het Nederlands elftal die de finale van het WK haalde. Toen we nog meededen. Hij won de strijd. Maar een achillespeesscheuring later stond ineens ene Jasper Cillessen onder de lat. Die werd derde op het WK van 2014. Dan geef ik het je te doen om positief te blijven.

Tussendoor heeft hij ook nog vijf interlands op zijn naam. Vijf gespeeld, nul goals tegen! Lees je mee, Ronald?

Hij wordt geroemd om zijn reflexen. Het is voor een aanvaller geen uitgemaakte zaak dat-ie scoort, vrijstaand voor deze keeper. Een bal richting uiterste bovenhoek is geen probleem, onze held pakt hem klemvast. En ook penalty’s stopt hij met grote regelmaat. Kortom, een topkeeper.

Toch kan je in zijn geval niet spreken van een glanzende carrière. Dat heeft natuurlijk veel te maken met zijn blessureleed, maar ook met zijn keuzes. Want om nou van Ajax over te stappen naar Feyenoord, dat doe je niet. Zelfs niet als je de concurrentiestrijd dreigt te verliezen van Cillessen. Een ras-Amsterdammer in 010? Het blijft geen gezicht. Dat een kneus vervolgens een pop aan een touw aan de balustrade van de ArenA hing blijft lachwekkend en zielig, maar geeft tegelijk aan dat de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord nog steeds ongezond groot is.

Nog erger was het gebrek aan vertrouwen dat Giovanni van Bronckhorst in deze doelverdediger had. Was-ie eindelijk weer fit, kreeg hij nog niet de kans om te spelen. Met als gevolg dat Feyenoord nu, mede door het gepruts van Jones, weer staat op de plaats die ze al jaren gewend zijn: vierde. En met als gevolg dat hij nu bij Club Brugge opgaat voor nog een titel. Knap hoor, na een stroef begin is hij niet meer weg te denken uit het eerste van Blauw-Zwart en leidt hij de club naar het kampioenschap van België.

Kenneth Harold Vermeer, als jij later terugkijkt op je loopbaan zul je misschien denken dat je er niet alles uit hebt gehaald. Maar een held blijf je.