Home Column van Marcel Zet je geld op Senegal

Zet je geld op Senegal

0
Zet je geld op Senegal

We doen niet mee. Kunnen we het WK ook niet winnen. Maar we kunnen wel geheel neutraal en wars van vooroordelen onze eigen favoriet uitzoeken.

Laat ik dan maar meteen een kleine voorspelling loslaten op wie straks Poetin de hand mogen schudden, als hij de wereldbeker uitreikt aan de winnaar. Tweeëndertig kanshebbers zijn er, de een wat meer favoriet dan de ander.

Met alleen talent en wilskracht wordt niemand kampioen. De titel kan afhangen van de kleinste details. Is de voeding wel voldoende uitgebalanceerd? Is de ploeg voorbereid op de hete Russische zomer? Tovert het gastland weer een nieuwe doping-truc uit de hoge hoed? Zijn de vedetten wel fit? Maar het belangrijkste ingrediënt voor een wereldtitel is mazzel.

En geluk is met de dommen, zo luidt de aloude volkswijsheid. Dus moeten we ons geld zetten op de ploeg met het laagste IQ. Een speurtocht over het wereldwijde web leert ons dat Japan en Zuid-Korea niet eens naar het WK hoeven af te reizen. IQ-research.info heeft uitgerekend dat het gemiddelde IQ in die landen het hoogste is ter wereld. Op Hong Kong na, maar dat is niet eens een echt land. Die gaan dus niet winnen.

Ook de Europese ploegen kunnen het wel schudden. In Duitsland ligt het gemiddelde op 102, in Kroatië rond de 90. De andere gekwalificeerden zitten daar tussen. Zelfs België scoort een knappe 99. Veel te slim dus om kampioen te worden. Australië? Blijf maar thuis, met je 98. Uruguay? Kansloos met een score van 96. Brazilië? Dat komt in de buurt met een gemiddelde van 87.

Het wordt pas spannend met landen als Colombia, Marokko en Nigeria (84). De halve finale lonkt voor Egypte, met een IQ van 81 en Tunesië dat 83 scoort. Maar de wereldkampioen 2018 wordt op basis van het geluksprincipe: Senegal. Met een fraai gemiddeld IQ van 76 gaat het West-Afrikaanse land hoge ogen gooien. Maar dan hebben ze mazzel dat Equatoriaal-Guinea zich niet heeft geplaatst. Met een IQ van 59 kun je wel bij Poetin op de koffie komen.