Home Column van Marcel ZWE-ZWI

ZWE-ZWI

0
ZWE-ZWI

Niets zo vervelend als een huisgenoot met irritante gewoontes. Ik ben er zo eentje! Als ik ergens binnenkom en er is een wedstrijd op tv, valt me altijd meteen de afkortingen van de clubnamen op in de linkerbovenhoek van het beeldscherm. ‘Hé, TOT tegen ARS’, zeg ik dan quasi grappig. Zelf zie ik ook het ergerlijke van deze onhebbelijkheid in en ik wil er heus wel mee stoppen, maar het lukt me gewoon niet. Ik zou bijna zeggen: sorry, maar in deze column wil ik er nog één keer misbruik van maken.

Zeker tijdens dit WK niet, waar we een aantal niet heel interessante wedstrijden achter de rug hebben. Zo zag ik deze week Zweden-Zwitserland. Het kon me geen bal schelen wie er zou winnen. Twee ploegen die niet bepaald tot de favorieten behoren en ook niet bekend staan om hun sprankelende spel. En dan gaat mijn aandacht al gauw naar randzaken uit. Naar de linkerbovenhoek van de tv. ZWE-ZWI. Daar zie ik de humor van in. Heb ik toch nog een beetje kunnen genieten van die wedstrijd, want de schamele 1-0 overwinning van Zweden hebben we volgende week waarschijnlijk alweer verdrongen uit ons geheugen.

Wat lollige naamcombinaties betreft heeft de loting niet mee gezeten. Had het even anders gelopen dan had ik me kunnen verkneukelen om PER-URU of om KRO-KOR. Ik vermoed dat ze allebei in de schaal van de zwakste deelnemers zaten, maar een lekker potje JAP-PAN had ik vast wel kunnen waarderen. En ik reken een beetje op de favorieten, want een halve finale BRA-FRA is toch op voorhand al meer dan de moeite waard?

Evengoed, tijdens ZWE-ZWI had ik tijd genoeg om door te fantaseren over koddige afkortingen. Wat als Italië zich toch had geplaatst en tegen Iran had geloot? IRA-ITA, dat klinkt als een Japanse strijdkreet. Wat als de Bolivianen zich in plaats van bijvoorbeeld Argentinië hadden gekwalificeerd? BEL-BOL, dat boeit toch van de eerste tot de laatste minuut? Over een paar weken begint de eredivisie weer. Daar zitten flink wat wedstrijden tussen die je met liefde overslaat, maar GRA-GRO wordt ineens leuk. En HEE-HER is een affiche waar je voor thuis blijft.

Nog even terugkomend op het WK, wat jammer dat Noorwegen zich niet wist te plaatsen. Ik zie het al helemaal voor me, de avondwedstrijd tegen de Portugezen. En dan je vrouw, die vraagt of je ook zo naar boven komt. Waarop jij roept: ‘Over een half uurtje! Ik zit nog even POR-NOO te kijken!’