Home Column van Marcel Zwitserse lente

Zwitserse lente

0
Zwitserse lente

Dit had ik gepland als een zure column. Een treurzang over de teloorgang van het Nederlandse voetbal, over het gebrek aan initiatief en over het niet bereiken van spitsen. Ik was van plan eens lekker leeg te lopen over het labbekakkerige voetbal van Oranje, dat even ondermaats presteert onder de nieuwe bondscoach als onder Dick Advocaat en onder Danny Blind. En dat we helemaal niks te zoeken hebben op het WK.

Daarbij wilde ik Nederland-Engeland als voorbeeld nemen: Strootman en Wijnaldum die niet voetbalden, Van Aanholt en Hateboer die zichzelf voorbijliepen, Bas Dost als een toerist verdwaald in de ArenA. Maar toen werd het maandag. En stond Portugal, de Europees kampioen die wél naar Rusland gaat, op het programma.

Geef toe, u gaf ook geen stuiver voor de kansen van het Nederlands elftal tegen Cristiano Ronaldo. Maar wat kan de wereld veranderen in één weekend! Nederland speelde fris van de lever, de verdedigers blonken uit, Jasper Cillessen was fenomenaal én Koeman kreeg de spelers weer gefocust. Wat speelde Kenny Tete lekker als rechtsback. Wat heerste Matthijs de Ligt in de defensie. Na een half uur had hij Ronaldo al gefrustreerd. De klap die hij op zijn achterhoofd kreeg van CR7 moet hij maar als een compliment beschouwen. Aanvoerder Virgil van Dijk had geen enkel probleem met de Portugese aanvallers, Donny van de Beek had de avond van zijn leven in het Stade de Geneve, Memphis Depay speelde in dienst van het elftal, zelfs Tonny Vilhena was goed.

Met drie klassegoals maakte Oranje het verschil en ik moet eerlijk zeggen, ik genoot! Dat was lang geleden, dat ik met plezier naar Nederland keek. Dat Portugal Nederland heeft onderschat lijkt me duidelijk, dat we niet naar het WK gaan is gezien het recente verleden niet onterecht, maar sinds maandag 26 maart 2018 gloort er weer hoop.

Hoop op betere tijden. Hoop op leuk voetbal. Hoop op kwalificatie voor het volgende grote toernooi en hoop op een nieuwe generatie spelers die durft te voetballen en op elkaar durft te vertrouwen. Zelfs Guus Til en Justin Kluivert mochten hun debuut maken. Ze bibberden en beefden van de zenuwen, maar de eerste internationale minuten zijn ook voor dat duo binnen en ze kunnen het alleen maar beter doen in Oranje. En wat zal deze 3-0 in Portugal hard aankomen. Cristiano Ronaldo en zijn kornuiten staan vanaf nu op scherp. Zij zullen niemand meer onderschatten tot de finale in Moskou op 15 juli. En dan is hun wereldtitel toch ook een klein beetje van Ronald Koeman. Die Portugal een lesje in nederigheid heeft geleerd op de avond dat de voetbal-lente weer aanbrak voor Nederland.