Home Deelnemende landen Afrika Huilt – De droom is in duigen

Afrika Huilt – De droom is in duigen

0

Het leek allemaal zo mooi. Voor het eerst in de geschiedenis het wereldkampioenschap voetbal op het Afrikaanse continent. De laatste decennia was het Afrikaanse voetbal toch al in opkomst. Wie herinnerd zich Kameroen niet in 1990, met Roger Milla als sterspeler, hoe ze daar vriend en vijand verrasten met sprankelend voetbal.

Sindsdien hebben  voetballers uit de Afrikaanse landen ook de weg naar de Europese topclubs gevonden. Denk aan Drogba uit Ivoorkust en Eto’o uit Kameroen.  Dat beloofde wat dit WK…op “eigen” bodem meedoen aan het WK, dat moest en zou een succesvol wereldkampioenschap worden voor de Afrikaanse deelnemers Nigeria, Algerije, Ghana, Nigeria, Ivoorkust en gastland Zuid Afrika.

Pele himself voorspelde een Afrikaanse finalist, die het dan tegen zijn eigen Brazilië zou moeten opnemen, Maar ook  buurman Beckenbauer zag een Afrikaans land minstens tot de halve finale komen. Niets lijkt echter minder waar te zijn.

Ghana, laatste hoop van WK

Het lijkt op een drama uit te lopen. Slechts  Ghana zou middels een overwinning op Duitsland nog een redelijke kans kunnen maken, terwijl Ivoorkust de pech heeft in de loodzware poule G te zitten met Brazilië en Portugal. Groot is het drama voor de “Ontembare Leeuwen” van Kameroen, die al na twee wedstrijden weten dat ze hun koffers kunnen pakken.

Er lijkt bij de Afrikaanse deelnemers echter wel een tendens van onderschatting te heersen. De landen hebben bijna allemaal pas in 2009 en 2010 een bondscoach aangesteld voor dit WK.  opportunisme viert hoogtij bij de amateuristische voetbalbonden van de Afrikaanse landen. En dan kan het nog zo vreselijk je ‘thuiscontinent’ zijn , maar als je niet georganiseerd en serieus naar een WK toewerkt kun je niet verwachten dat je optimaal gaat presteren.

Teleurstelling zelf in de hand

Ik vind dat de Afrikaanse landen deze teleurstelling zelf in de hand hebben gewerkt. Wil het Afrikaanse voetbal ooit werkelijk mondiaal iets gaan voorstellen zal een hoge mate van professionalisering van de voetbalbonden noodzakelijk zijn.

En dan rijst natuurlijk de vraag hoe belangrijk een professionele voetbalbond is in een gemiddeld Afrikaans land waar kindersterfte, kinderziektes, HIV, hongersnood en armoede toch een hogere prioriteit dienen te krijgen dan een wereldkampioenschap in wat-dan-ook.

Wedden op Nederland – Kameroen

Wil je ook wedden op het WK?

   Unibet – Ontvang 50 euro bonus.
   888 sport – Ontvang 70 euro bonus.
   Bwin – Ontvang 50 euro bonus.
   Betsson – Ontvang 50% korting op eerste inleg.
   Bet at Home – Ontvang 50% korting op eerste inleg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in