Home Deelnemende landen De Hand van God. Het schandaal van Thierry Henry

De Hand van God. Het schandaal van Thierry Henry

0

De kwalificaties zijn afgelopen en het is bekend wie  volgend jaar om de wereldcup mogen strijden in Zuid-Afrika.
Als je naar de uitslagenlijst kijkt, zou je denken dat de meeste aandacht zal gaan naar de uitschakeling van Rusland door Slovenie.  Hoewel het een memorabel feit is dat het nietige Slovenie  het grote Rusland, onder leiding van Guus himself nog wel, op degelijke wijze aan de kant zette, gaat nu toch de meeste aandacht uit naar de kwalificatie van Frankrijk.

Niet omdat zij zich zo onverwacht  hebben geplaatst, maar om de manier waarop. Door een handsbal van Thierry Henry,  in blessuretijd. Bij gelijkspel was Frankrijk gekwalificeerd, bij de stand van 1-0 voor Ierland zou in ieder geval een verlenging noodzakelijk zijn, omdat het eerdere duel ook al in 1-0 (voor Frankrijk) geëindigd was. Ierland was in het Stade de France in Parijs absoluut de betere ploeg en had een overwinning verdiend.

De Ierse voetbalbond heeft inmiddels  protest aangetekend bij de FIFA en wil dat het duel overgespeeld wordt.  De FIFA heeft bevestigd dat er onderzoek gedaan wordt naar aanleiding van dit protest, maar dat nog niet bekend is wanneer de uitslag verwacht kan worden. Hopelijk voor Ierland en Frankrijk zal dit gebeuren voor de loting op 4 december.
De Ieren willen dus een replay, en dit lijkt eigenlijk helemaal niet zo onmogelijk. In 2005 heeft de FIFA al eens besloten een duel tussen Bahrein en  Oezbekistan laten overspelen omdat er een arbitrale dwaling plaatsvond in het beslissende duel.

De veroorzaker van alle commotie, sterspeler Thierry Henry geeft ruiterlijk toe dat het een handsbal was welke vooraf ging aan het doelpunt van Gallas. Hij voelde zich echter niet geroepen dit tijdens de wedstrijd toe te geven.  Het  is volgens Henry de taak van de grensrechters en scheidsrechters om dit te constateren. Zijn gedrag  doet een  storm van kritiek oplaaien in de voetbalwereld.

Vooral het morele aspect van de handsbal, die  volgens kenners duidelijk opzettelijk was en erop gericht was de bal naar zijn rechtervoet te brengen, staat ter discussie. Het moge duidelijk zijn hoe groot het belang is van het bereiken van de eindronde. We gaan tegenwoordig over lijken, alsdus  de Ierse ex-international Tony Cascarino. Henry is een groot voetballer. Hij had een groot mens kunnen zijn maar koos ervoor een schande te zijn voor  het voetbal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in