Home Deelnemende landen Iran verrassing Midden Oosten

Iran verrassing Midden Oosten

0
Vlag Iran
Wedden op Iran

e verrassing uit de kwalificatiereeks van het Midden-Oosten is ongetwijfeld Iran. Door een eerste plaats in de poule te behalen mogen de Iraniërs zich gaan opmaken voor het WK 2014 in Brazilië.

Iran wist in een groep met Zuid-Korea, Oezbekistan, Qatar en Libanon zestien punten te halen uit acht duels, waardoor het land twee punten meer had dan Zuid-Korea en Oezbekistan.

Voor de Iraniërs wordt het de vierde maal dat het land mag deelnemen aan een wereldkampioenschap. De laatste keer dat Iran zich mondiaal mocht laten zien was op het WK 2006 in Duitsland. Destijds kwam het land er echter niet aan te pas in een poule met Portugal, Mexico en Angola. Slechts één punt werd er behaald op dit WK. Wat verder nog een opzienbarend feit is, is dat Iran in haar gehele WK-historie nog maar één overwinning wist te behalen. Op het WK 1998 werden een gevoelige overwinning op de Verenigde Staten behaald.

Of er in Brazilië een tweede winstpartij bij komt is twijfelachtig. Waar in 2006 er enigszins een hoog verwachtingspatroon was, daar is dat voor het komende WK niet het geval. Vrijwel de gehele selectie voetbalt in de Iraanse competitie; enkel Shojaei (Osasuna), Haghighi (Rubin Kazan) en Ghoochannejhad (Standaard Luik) zijn actief in de Europese competitie. Laatstgenoemde is voor het Nederlands publiek waarschijnlijk het meest bekend, aangezien de spits jarenlang in Nederland actief is geweest. Na zijn jeugdopleiding bij SC Heerenveen wist hij echter nooit door te breken op de velden in de Eredivisie. Hij werd regelmatig verhuurd (Go Ahead Eagles, FC Emmen) en belandde uiteindelijk bij SC Cambuur, waar hij in zijn laatste seizoen 13 doelpunten maakte in 24 wedstrijden.

Met zijn land hoopt hij echter meer bekendheid te creëren. Dit zal hij met zijn teamgenoten gaan proberen onder leiding van bondscoach Queiroz. Deze Portugees is in het verleden onder andere bondscoach geweest van Zuid-Afrika en Iran. Daarnaast heeft hij ook nog Real Madrid en Manchester United (als assistent) getraind.