Home Deelnemende landen Wie gaan ermee naar het WK in Zuid Afrika

Wie gaan ermee naar het WK in Zuid Afrika

0

Terwijl de Nederlandse voetballiefhebber deze week lekker op de bank kan zitten met een zak chips en de afstandbediening  onder handbereik,  is het voor enkele Europese  landen nog heel spannend.  Op  14 en 18 November worden de play- offs  gespeeld. En onder de deelnemers van die play-offs  bevinden zich  toch landen waarvan je zou verwachten dat ze zich al geplaatsts zouden hebben.

Wat te denken van Frankrijk, Rusland, en, last-but-not-least  Portugal…Bepaald niet de minste Goden op voetbalgebied.  Blijkbaar blijft kwalificeren een heet hangijzer. Tenslotte was op het laatste EK Engeland ook niet van de partij. Zij struikelden over Kroatie. En dit terwijl er toch een zeer behoorlijk stel voetballers rondloopt in het Engelse team.

Maar nu naar deze week. Portugal moet het altijd lastige Bosnie verslaan om tickets naar Zuid-Afrika 2010 te bemachtigen.  En dit zal moeten gebeuren zonder Christiano  Ronaldo.  Zeer tegen de zin van Real  Madrid werd de Portugese sterspeler opgeroepen voor de kwalificatieduels, door  bondscoach Carlos  Quieroz.

Na een consult in Amsterdam bij de Nederlandse arts Niek van Dijk afgelopen vrijdag heeft de Portugese medische staf besloten Ronaldo alsnog naar huis te sturen.  Portugal’s ‘hoop in bange dagen’  is geblesseerd en kan gewoon niet spelen.

Door het ontbreken van Ronaldo bij deze twee cruciale wedstrijden leeft de hoop op bij de spelers van het Bosnische team.  Spits Edin Dzeko denkt dat Bosnie een goede kans maakt. “ Wij zijn een hecht team, een vriendengroep, en we zijn heel vastberaden . Wij willen naar Zuid Afrika.” Dzeko scoorde in de poulewedstrijden maar liefst 9 keer. Dit bleek niet genoeg om Spanje af te troeven, maar dat vind Dzeko geen schande. Dat is immers de Europees Kampioen.  Portugal is voor hem echter zeker geen onneembare vesting.

Hoe zit dat voor Nederland?  Moeten wij hopen of vrezen voor Portugal op het WK?  Als Portugal zich niet  weet te plaatsen voor het WK in Zuid Afrika, dan zou het zo maar kunnen dat de champagnekurken knallen in Huize van Marwijk.  Nederland speelde 10 maal tegen Portugal en wist slechts 1 maal te winnen.

En dat niet alleen…maar de wedstrijden tegen Portugal blinken ook niet uit in schoonheid en fair-play. Portugal heeft zich min of meer ontwikkeld als onze eigen “Angstgegner”.  Vreemde voorvallen te over wat betreft Nederland-Portugal.  Zo bleven tijdens een kwalificatiewedstrijd  in 2001 Melchiot en Overmars stokstijf staan toen er een fluitje klonk…..vanaf de tribune! Uiteraard maakte Portugal handig gebruik van deze situatie en scoorde 0-1.

In de return, welke gewonnen moest worden door Oranje om kwalificatie in eigen hand te houden, kwam Nederland voor met 2-0 maar speelde, mede door een uitgelokte strafschop van Rui  Costa, nipt gelijk.

Op de Portugeese overwinning in 2004 op het EK viel weinig af te dingen…Portugal was gewoon de betere ploeg.  Heel anders was het echter tijdens de 8e finale  op het  WK 2006. Beide teams stonden op scherp en de scheidrechter  moest  16 gele kaarten uitdelen, welke in 4 rode kaarten resulteerden. Mede door het tijdrekken, simuleren van blessures en het kaarten aannaaien van met name Luis Figo, kwam Nederland de 1-0 achterstand niet te boven.

Conclusie is dat Nederland misschien wel vaak de betere, maar lang niet altijd de winnende ploeg was in  de wedstrijden tegen de Portugezen. Hier zouden we natuurlijk verandering in moeten brengen, maar dat kan best wachten tot 2012 ofzo…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in