Home WK Nieuws WK atletiek als testcase

WK atletiek als testcase

DELEN

Afgelopen weken werd het WK atletiek in Doha Quatar gehouden. Algemeen wordt dit gezien als laatste testcase voor het WK voetbal van 2022. Van alle kanten komt er nu kritiek op de organisatie. Waarom?

Geen publiek

Lege tribunes in een immens stadion, geen prettig gezicht. De Qatari’s zijn geen sportliefhebbers en kwamen niet kijken naar de beste atleten van deze tijd. Verwacht was dat veel publiek uit het buitenland zou komen, maar dat bleek minder eenvoudig. Buurland Saoedi Arabië heeft een conflict met Quatar en daardoor wordt de regio als minder stabiel gezien. Europeanen en Amerikanen houden niet van instabiele gebieden en mijden het toernooi.

Duurzaamheid

Het blijft gek dat een land met maar 280.000 eigen inwoners (de rest van de 2,6 miljoen is gastarbeider) 9 stadions bouwt voor een sportevenement.

Het WK atletiek werd gehouden in het oudste stadion van Doha (en tot voor kort het enige). Overdag liep het kwik in de stad op tot tegen de 40 graden celcius. De airco in het stadion loeide dan ook nog nooit zo hard. Hierdoor werd voor de atleten en dat kleine beetje bezoekers een aardige temperatuur behaald in het stadion.

Maar een evenement als de marathon of snelwandelen kun je niet in een stadion lopen, dat moet buiten. Dat hebben de lopers geweten. Bij de vrouwen marathon was er een uitval van meer dan 40%

Stadions zijn killing zone’s

En dan nog de sage van het aantal doden dat tijdens de bouw van de stadions is gevallen en nog steeds valt. Officiële cijfers zijn er niet, maar het Oslo University Hospital heeft onderzoek gedaan. Zij denken dat er meer dan 2500 arbeiders tussen 2012 en 2018 zijn omgekomen tijdens de bouw van de stadions. De meeste overleden als gevolg van een zonnesteek.