Home Nederlands elftal Waarom speelt Nederland in het Oranje tegen Spanje?

Waarom speelt Nederland in het Oranje tegen Spanje?

1

Wij weten niet beter…..Nederland speelt in Oranje, Oranje is onze nationale kleur, ons koningshuis heet Van Oranje….maar zou het eigenlijk niet gewoon logischer om in het Rood-Wit-Blauw te spelen?

Dat deed het Nederland elftal in eerste instantie ook. Het dragen van de kleur Oranje tijdens sportevenementen is eigenlijk gemeengoed gemaakt door de schaatsfans in de jaren 60 en 70. Die besloten tijdens schaatsevenementen massaal oranje kleding aan te trekken, oranje toeters mee te slepen en Beerenburg te drinken. Dat viel op en de internationale pers besteedde er aandacht aan.

WK finale 1974 zorgde voor de naam Oranje

Na de verloren WK-finale in 1974 schreef het Parool over het Nederlands Elftal en noemde het Oranje. Pas sinds die tijd is Oranje synoniem voor een sportteam. Maar massale oranje-gekte kennen we eigenlijk pas sinds het Europees Kampioenschap in 1988. Toen speelde fabrikanten fanatiek in op de kleur van ons nationale elftal en brachten en masse oranje gekleurde producten als wc-papier, hagelslag, ijs, vla en taart en dergelijke op de markt.

Ook komen sindsdien producten op de markt met toegevoegde “oranje cadeautjes” die helemaal niet te maken hebben met het originele product…zoals bijvoorbeeld een hoed cadeau bij een krat bier.

Oranje is een goede kleur

Oranje is wat dat betreft een goede kleur. Het is een kleur die in de natuur relatief weinig voorkomt en ook niet symbool staat voor iets speciaals. Hij valt met niets anders te associëren dan met Nederland, een Nederlands feest of een Nederlandse team.

Neem 300 supporters van Nederland in Oranje gekleed en je zult zien dat die meer opvallen op een tribune dan 1000 supporters in Engels tenue.
Het gebruik van de kleur Oranje op bijvoorbeeld Koninginnedag is ook pas de laatste jaren enorm toegenomen. Wij weten inmiddels niet beter maar er was echt een tijd dat het Rood-Wit-Blauw zegevierde.

Wedden op de WK Finale

1 REACTIE

  1. waarom heeft nederland het kleur oranje dat snap ik niet maar robben en sneijder zijn te gek wat ik wil vragen is waarom is oranje een goede kleur voor nederland

Reacties zijn gesloten.