Home WK Nieuws Afrikaanse landen beraden zich na mislukt WK Voetbal 2018

Afrikaanse landen beraden zich na mislukt WK Voetbal 2018

0
Afrikaanse landen beraden zich na mislukt WK Voetbal 2018

WK voetbal nieuws. De nationale voetbalbonden van de vijf Afrikaanse deelnemende landen zijn gisteren en vandaag bijeen gekomen om het teleurstellend verlopen WK Voetbal 2018 met elkaar te evalueren.

De vijf deelnemende Afrikaanse landen (Egypte, Marokko, Tunesië, Nigeria en Senegal) overleefden de poulefase bij het toernooi in Rusland niet. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens het WK van 1982. Toen werden Kameroen en Algerije in de groepsfase uitgeschakeld.

“Het was een teleurstelling voor de Afrikaanse teams en het Afrikaanse continent. Veel mensen hadden verwacht dat de Afrikaanse landen zich op voetbalgebied de laatste jaren steeds verder hadden ontwikkeld. Helaas hebben we het niet waar kunnen maken”, vertelt Emmanuel Amunike, oud-international van Nigeria.

“We hebben ontzettend veel ruw talent. Als we daar niet op de juiste manier mee aan de slag gaan, zullen we blijven leven van dromen”, aldus Amunike, die nu deel uitmaakt van een studiegroep van wereldvoetbalbond FIFA die het afgelopen WK Voetbal analyseert.

De vroege uitschakeling van de Afrikaanse deelnemers viel ook op bij FIFA-voorzitter Gianni Infantino. “Het is een punt van zorg”, vertelt Infantino. “Senegal, Marokko en Nigeria hebben goed gespeeld op het WK. Je moet bij zo’n groot toernooi ook een beetje geluk hebben als je een ronde verder wilt komen.”

Afrika vaste klant op WK

Egypte was in 1934 het eerste Afrikaanse land dat zijn opwachting maakte op een WK voetbal. Sinds 1970 is het continent bij elke mondiale titelstrijd bij het voetbal vertegenwoordigd. In 2010, toen Zuid-Afrika organisator was, deden zes Afrikaanse landen mee aan het WK. Een record.

Drie keer bereikte een land uit Afrika de kwartfinale, maar tot nu toe werd nog nooit een halve finale gehaald. Landen die de kwartfinales bereikten zijn: Kameroen in 1990, Senegal in 2002 en Ghana in 2010.