Home WK Nieuws Engelse keeperslegende Gordon Banks overleden

Engelse keeperslegende Gordon Banks overleden

0
Engelse keeperslegende Gordon Banks overleden

Voetbal nieuws. Gordon Banks, de legendarische keeper van het WK-winnende Engeland uit 1966, is op 81-jarige leeftijd overleden. Banks wordt beschouwd als een van de beste doelmannen aller tijden.

Hij werd zes keer uitgeroepen tot FIFA-keeper van het jaar, maar is misschien wel het bekendst vanwege zijn redding op het WK van 1970 op een kopbal van Pelé. Later zei Banks over deze redding: “Mensen zullen me misschien niet herinneren om het winnen van de wereldbeker, maar misschien wel vanwege die ene redding. Zo groot is het. Mensen willen alleen maar praten over die redding.”

In 1966 behaalde Banks de grootste triomf van zijn loopbaan door met Engeland het WK voetbal te winnen. In de finale op Wembley werd West-Duitsland met 4-2 verslagen.

Mooie carriere

Banks speelde 73 interlands voor Engeland en kwam in zijn carrière uit voor onder meer Leicester City en Stoke City. In acht jaar Leicester City won Banks in 1964 de League Cup en verloor hij twee keer de finale van de FA Cup. In 1961 van Tottenham Hotspur en in 1963 van Manchester United.

In 1967 vertrok Banks naar Stoke City, waar hij zijn professionele voetbalcarrière ook zou afsluiten. Banks was in 1972 de doelman van The Potters toen de club de League Cup won. Dat is nog altijd de enige grote prijs die de club won in de geschiedenis van de club.

In oktober 1972 raakte Banks aan één oog blind door een verkeersongeval. Zijn zicht was te slecht om nog op het allerhoogste niveau te kunnen keepen. In 1977 maakte hij plotseling toch een rentree bij de Amerikaanse club Fort Lauderdale Strikers.

Diep bedroefd

Banks familie maakte via Stoke City het overlijden bekend, zonder details te geven over de doodsoorzaak. “Gordon is vredig heengegaan. We zijn diep bedroefd om het verlies, maar we bewaren vele mooie herinneringen en zijn trots op hem”, luidde de verklaring.

Voormalig international Gary Lineker kwam al snel met een reactie. “Banks was een absolute held van mij en van talloze anderen. De winnaar van de wereldbeker was een van de beste keepers ooit en een bijzonder aardige man.”