Home WK Nieuws Frankrijk wint WK Voetbal 2018 ten koste van moedig Kroatië

Frankrijk wint WK Voetbal 2018 ten koste van moedig Kroatië

0
Frankrijk wint WK Voetbal 2018 ten koste van moedig Kroatië

WK Voetbal 2018. Frankrijk is voor de tweede keer in de historie Wereldkampioen geworden. Het team van Didier Deschamps was in een doelpuntrijke finale met 4-2 te sterk voor Kroatië, dat voor de eerste keer in een WK finale stond.

‘Les Blues’ kwam binnen 20 minuten op 1-0, dankzij een eigen doelpunt van Kroatië-aanvaller Mario Mandzukic. De Kroaten wisten in de eerste helft nog op gelijke hoogte te komen, maar konden niet voorkomen dat Frankrijk dankzij een dubieuze strafschop met 2-1 de rust in ging.

Halverwege de tweede helft wist Frankrijk het duel in het slot te gooien dankzij treffers van Paul Pogba en Kylian Mbappe. Mandzukic kon nog iets terugdoen na een grote blunder van Hugo Lloris, maar dichterbij kwamen de Kroaten niet.

Deschamps in exclusief gezelschap

Dankzij deze WK titel komt de Franse bondscoach Deschamps in een illuster rijtje. Hij is na Franz Beckenbauer en Mario Zagallo namelijk de derde man die als speler én trainer een WK titel wint. Zodoende is Deschamps bij beide kampioenschappen betrokken, want twintig jaar geleden mocht hij als aanvoerder de trofee omhoog houden.

“We hebben deze titel echt verdiend”, vertelde de Fransman na afloop. “Dit is zo’n fantastisch gevoel. We speelden niet onze allerbeste wedstrijd, maar hebben onze mentale kwaliteiten getoond. En we scoorden toch vier keer.”

De voorbije 55 dagen hebben we zo hard gewerkt. Dit is de ultieme bekroning. We houden van Frankrijk. We zijn trots om Fransman te zijn. Vive la République”, aldus de 49-jarige Deschamps.

Ongelooflijk trots

Voor de Kroaten spatte de droom uiteen. Na het behalen van de derde plaats in 1998, kon het team van Zlatko Dalic geschiedenis schrijven door voor het eerst een WK eindronde te winnen. Ondanks de nederlaag overheerste na afloop vooral trots bij Dalic, die pas in oktober 2017 werd aangesteld als bondscoach.

“Als eerste wil ik Frankrijk feliciteren met de titel”, zei Dalic na de finale. “We speelden een goede wedstrijd, maar toen kregen we ineens een strafschop tegen. Ik wil geen commentaar leveren op de arbitrage, maar ik denk niet dat zo’n situatie in de WK-finale een strafschop zou moeten zijn. We misten gewoon een beetje geluk. We hebben het vaak wel gehad, maar dit keer niet. Toch wil ik mijn spelers feliciteren, ze hebben goed gespeeld.”