Home WK Nieuws Hoe gevaarlijk is Zuid-Afrika voor een supporter?

Hoe gevaarlijk is Zuid-Afrika voor een supporter?

1

Eén van de vragen die meteen na de toekenning van het WK aan Zuid-Afrika de kop opstaken lagen in de veiligheid van de supporters en de spelers in eerste instantie. Zuid-Afrika staat in de westerse landen bekend als een land met een hoog criminaliteitsniveau en dat wekte bij heel wat voetballiefhebbers de nodige vragen op. BetssonIn eerste instantie werd dan ook voor tegenvallende verkoopsresultaten gevreesd, mede omwille van de wankele veiligheidssituatie in het land. Ook de laxe houding van de Zuid-Afrikaanse regering op dit vlak werd meteen aangekaart.

Ook journalisten niet veilig in Zuid Afrika

Hoewel zowel de FIFA als Zuid-Afrika zelf dit gebrek aan veiligheid ontkennen spreken de berichten uit de media en de geschiedenis van het land dat tegen. Reeds voor de WK-loting in Kaapstad werd duidelijk dat de veiligheid op verschillende manieren nog bijzonder te wensen overlaat. Voor de loting werden Engelse journalisten van de BBC overvallen en bestolen van een dure camera. Diezelfde dag werden ook Duitse journalisten in de stad overvallen die onder bedreiging van een mes hun geld, vliegtickets en telefoon af moesten geven. Deze gebeurtenissen kenmerken volgens velen de veiligheidssituatie in het gastland voor het WK 2010 en dat draagt er toe bij dat de twijfel over het al dan niet bijwonen van het WK bij velen groot is.

Horloges af

Wanneer we naar de statistieken kijken i.v.m. de criminaliteit in het land stellen we vast dat deze (zoals we eigenlijk al wisten) bijzonder groot is. We moeten echter eerlijkheidshalve zeggen dat de grootste criminaliteit zich afspeelt in de townships en sloppenwijken waar je als toerist eigenlijk zo goed als nooit komt, tenzij eventueel tijdens een georganiseerde tocht en in groep. Wie als toerist kan echter zeggen dat hij met een gerust hart in z’n eentje door een stad als Kaapstad loopt? Niet voor niets wordt aangeraden om niet te koop te lopen met “rijke” zaken zoals horloges, telefoons en camera’s. Verder staat een blanke huidskleur in veel steden nog steeds synoniem voor rijk. Alles bij elkaar gezien kunnen we dus stellen dat Zuid-Afrika een land is waar je ook (of misschien vooral?) als toerist bijzonder waakzaam dient te zijn.

Ronaldo en zijn bodyguards in Zuid Afrika

De regering van Zuid-Afrika wordt vaak verweten dat het te weinig zou doen om de veiligheid van zijn toeristen te waarborgen. Hoewel dit algemeen gezien wel klopt merken we de laatste jaren wel dat het aantal ordediensten in de grootsteden behoorlijk toeneemt. Ze vergroten het veiligheidsgevoel van de toeristen aanzienlijk en zeker met het oog op het WK denken we dat de extra veiligheidsmaatregelen misschien wel voldoende moeten zijn voor toeristen om er zich relatief veilig te voelen. Wanneer je als voetbalfan zeker wil zijn van je veiligheid kan je natuurlijk ook het voorbeeld van enkele stervoetballers als Cristiano Ronaldo volgen. Eerder werd namelijk al bekend dat de profvoetballer nagenoeg constant omgeven zal zijn door een klein legertje bodyguards.

Dus als je geld over hebt doe dan als Ronaldo.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in