Journalisten hypocrises

Afgelopen week las ik een column van ene Hein Meurs in het AD (Hein is betrokken bij Staantribune). Hij betoogde daarin dat je als individuele journalist best mag protesteren tegen het WK in Quatar. Hij haalde uit naar Sjoerd Moussou, ook van het AD, die vind dat protesten vooral een zaak is van bonden en overheden.

Hein vertelt in het AD dat hij het WK in 2022 zal negeren en beschouwt dit als een grote opoffering. De baksteen aan hypocrisie brak onze klomp. Hein gaat natuurlijk gewoon kijken en genieten van de wedstrijden. De echte opoffering ligt bij de meer dan 1000 gastarbeiders die het leven lieten en hun families.

Rijkelijk laat

Prima als je wilt protesteren tegen het WK, iedereen mag zijn meninkje hebben, punt alleen is dat de hele discussie rijkelijk laat wordt gehouden. Protesteren tegen het WK in Quatar heeft nu geen zin meer, de poen is al overgemaakt naar de FIFA, de data staan al vast, de stadions zijn bijna klaar en de meeste doden onder de gastarbeiders zijn al gevallen.

Ook onder de voetballers en hun clubs is de berusting ingedaald, dat WK gaat echt wel door, ertegen protesteren is nu zinloos. Ajax en PSV gaan deze winter zelfs een stadionnetje testen in Quatar, voor een flinke bom duiten, want zo zijn we ook wel weer.

Afkeur laten blijken, hoe dan?

Ook wij van Wedden WK zijn het er niet mee eens dat Quatar een WK mag organiseren. De wijze waarop dit tot stand is gekomen laat zien hoe rot de voetbalwereld eigenlijk is. Maar hé, eind 2022 spelen we gewoon in die snikhete zandbak en zal de hele wereld toekijken en genieten van de wedstrijden, ook wij.

Ben je als journalist nu eenmaal in Quatar tijdens het WK, dan is dat een uitgelezen moment om nog eens toe te lichten dat het voetbal door en door verrot is en dat we dit nooit meer moeten willen. Hoe mooi zou het zijn als iedere verslaggever ter plekke naast mooie voetbalverhalen ook opzoek gaat naar de lelijke kant van dit WK en laat zien dat het in de toekomst echt anders moet.

Het negeren van het WK, zoals Hein Meurs gaat doen, zal in dit verband niets toevoegen.