Home WK Nieuws Krijgen we in 2022 al een WK Voetbal met maar liefst 48 landen?

Krijgen we in 2022 al een WK Voetbal met maar liefst 48 landen?

0
Krijgen we in 2022 al een WK Voetbal met maar liefst 48 landen?

WK Voetbal 2022. Qatar, gastland van het WK 2022, staat open voor een WK Voetbal met 48 landen, mocht de FIFA deze wens hebben. Dit zou betekenen dat het WK al vier jaar eerder uitgebreid wordt met zestien extra landen.

“Het is haalbaar. We moeten alleen uitzoeken hoe. Volgens welk formaat zouden ze dan spelen? Zelfs wij kennen het formaat niet,” aldus Nasser Al Khater, die medeverantwoordelijk is voor de organisatie van het WK. “Alles hangt af van het formaat. Als het formaat juist in elkaar zit, dan kan het werkelijk een spannende editie worden.”

“Alles is gepland volgens een WK met 32 landen. Al het werk dat tot nu toe verricht is, is met het oog op een WK met 32 landen verricht,” vertelde Al Khater. “Maar als we merken dat de nieuwe formule het WK en het voetbal zelf ten goede komt en een meerwaarde biedt, dan zullen we er volledig voor gaan. Als we het gevoel hebben dat het nadelig is voor ons of het voetbal, dan doen we het niet.”

Twee mogelijke formats

Met acht speelsteden zou het WK, mocht het effectief zoals in 2026 met zestien groepen van elk drie landen worden georganiseerd, langer duren dan normaal, tenzij er nog een mede-organisator zou worden gevonden.

Een ander mogelijk formaat zou de 48 landen opdelen in zestien al geplaatste landen en een play-off-fase waarin de overige 32 landen het tegen elkaar opnemen voor nog eens zestien plaatsen. De laatste fase, met 32 landen verdeeld over acht groepen, zou dan identiek zijn aan het huidige WK. Volgens Al Khader zou dit formaat tot meer verrassingen kunnen leiden.

Ook in dit format zou het WK 2022 langer duren, wat problematisch is voor Qatar. Door de enorme hitte werd het toernooi eerder al opgeschoven naar de maanden november en december. De Europese competities verzetten zich tegen een uitbreiding van het WK met enkele weken. Al Khader wil dat het formaat ten laatste begin 2019 wordt gekozen. Dan beginnen namelijk de eerste kwalificaties voor het eerstvolgende WK Voetbal.