Home WK Nieuws Nations League? Wat is dat eigenlijk?

Nations League? Wat is dat eigenlijk?

0
Nations League? Wat is dat eigenlijk?
Wedden op het WK in Brazilië met Unibet

Vandaag kwam in het nieuws dat de UEFA in Astana heeft besloten dat er een Nations League (of een competitie voor landenteams) komt. Maar wat is Nations League eigenlijk?

Vanaf 2018 is het de bedoeling dat landenteams in competitieverband tegen elkaar zullen gaan strijden en dat daarmee het gros van de vriendschappelijke wedstrijden komt te vervallen. Er zijn bij de eerste editie vier tickets te verdienen voor het EK in 2020.

Het idee is dat de 54 UEFA landen verdeeld worden in groepen in drie of vier divisies, met een promotie- en degradatieregeling. Elke divisie wordt dan weer opgedeeld in poules van drie à vier landen. Een coëfficiënt bepaalt in welke poule een land start. Deze coëfficiënt kijkt naar prestaties uit het verleden en de stand op de FIFA ranking zodat er in de divisie een verdeling ontstaat tussen ongeveer even sterke landen.

De competitie zou dan om het jaar beslist worden in een ‘final-four’-toernooi, met twee halve finales en een finale op neutraal terrein in de zomer van de oneven jaren waarin geen EK of WK wordt gehouden.

De Nations League komt niet in de plaats van de gebruikelijke EK en WK kwalificatie. Mogelijk zullen er in de toekomst ook WK-tickets te verdienen zijn in de Nations League.

Het probleem dat sommige landen ondervinden bij het zoeken naar een geschikte tegenstander voor vriendschappelijke duels is met de komst van de NAtions League van de baan. Vriendschappelijke wedstrijden worden niet afgeschaft maar zullen in aantal wel drastisch verminderen omdat er domweg geen plek meer voor is in de agenda.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in