Proefwedstrijden Qatar

Zowel PSV als Ajax, maar ook Club Brugge en KAS Eupen waren in Qatar op trainingskamp en speelden tegen elkaar om de lokale organisatie te laten oefenen met het organiseren van wedstrijden in aanloop naar het WK van 2022. Hoe is dat verlopen?

Surrealistisch decor

Door de Qatari wordt geprobeerd een WK-duel zo gedetailleerd mogelijk na te bootsen. Het wordt een surrealistisch avond. In het Al Janoub Stadium gaan 40.000 mensen, vanavond zitten er hooguit 200. Voor ieder vaak is een steward opgetrommeld die 90 minuten staat te staren naar een leeg vak. Verder is er een heel leger op de been om de rommel van het niet aanwezige publiek op ter ruimen. Ook de beveiliging is in vol ornaat aanwezig. Als we tellen spotten we 1 beveiliger op 1 bezoeker. Niet echt het scenario waar je tijdens het WK tegen aan zal lopen.

De voorzieningen zijn in Qatar uitstekend. Het Aspire Complex waar PSV trainde, is schitterend. Een volledig sportdorp, met velden zo glad als een spiegel, enorme sporthallen met trainingsfaciliteiten waar de gemiddelde Europese club een puntje aan kan zuigen.

Qatar in de vuurlinie

Tijdens de trainingskampen veranderde de geopolitieke wereld en kwam Qatar in de vuurlinie te liggen. Trump besloot een Iraanse minister naar de eeuwige jachtvelden te bombarderen en dat maakt Amerika en zijn militaire belangen tot doelwit.

Qatar huisvest de grootste Amerikaanse legerbasis in het Midden-Oosten. In het golfstaatje zijn 13.000 militairen gestationeerd en is daarom een doelwit voor allerhande terroristen en ligt op schootsafstand van de Iraanse raketten. Hoe gaat dit het WK beïnvloeden, we gaan het meemaken.