Qatar belooft beterschap

De mensenrechten kwestie zit de organisatie van het WK 2022 in Qatar ook niet helemaal lekker blijkt nu. Samen met de FIFA presenteer de organisatie een zogeheten duurzaamheidsstrategie. Qatar beloof daarin 5 zaken, onder andere dat de mensenrechten in het land beter worden nageleefd.

Honderden doden

Qatar en de FIFA beloven in een honderd pagina’s tellend manifest onder meer betere arbeidsrechten, slimme oplossingen voor milieuproblemen, verbeterde economische ontwikkeling én dat iedereen, zonder restricties, welkom is in Qatar. Secretaris-generaal Fatma Samoura zegt daarover het volgende: “Het wereldkampioenschap voetbal biedt een unieke kans om voor positieve verandering te zorgen. Die kans kunnen en willen we niet laten liggen.”

In aanloop naar het WK is er veel te doen over de vaak slechte omstandigheden waarin de bouwlui aan de stadions werken. Door de hitte en gebrek aan veiligheidsmaatregelen zijn tijdens de bouw van de stadions volgens mensenrechtenorganisaties al honderden doden gevallen.

Hoe dan?

Mooie verhalen allemaal, maar de vraag is natuurlijk hoe dit er in de praktijk uit gaat zien. Praatjes vullen vooralsnog geen gaatjes.

Het meest voor de hand liggend zou zijn dat alle buitenlandse werknemers hun paspoort terug krijgen zonder voorwaarden. Een eerlijke betaling, betere huisvesting en een gezonde werkomgeving zou ook wel fijn zijn.