Home Featured Rusland al verslagen?

Rusland al verslagen?

0
Rusland al verslagen?

Het antidopingbureau WADA heeft Rusland vandaag gestraft voor manipulatie met urine- en bloedmonsters. Het land is voor vier jaar uitgesloten van deelname grote internationale toernooien waaronder het WK voetbal.

Wel naar het EK

Gek genoeg heeft de uitspraak geen gevolgen over deelname aan het EK in 2020, aangezien er specifiek wordt gesproken over uitsluiting van ‘mondiale evenementen’. Wachten we dan nog op een uitspraak van het Europese anti-dopingbureau?

Nou nee, de maatregel geldt dus alleen voor toernooien die de WADA-antidopingcode hebben onderschreven, zoals wereldvoetbalbond FIFA. De UEFA, organisator van het EK, valt daar niet onder. 

Eentje minder, of toch niet?

Je zou denken dat Rusland ook niet mag deelnemen aan de kwalificatie voor het WK, maar dat is niet zo. Sterker, als Rusland zich plaatst zou het elftal onder neutrale vlag wel mogen meedoen aan het WK.

Zo bezien is die hele uitspraak van het WADA voor het WK een wassen neus. De Russen zullen er gewoon bij zijn en Putin zal gaan provoceren en gewoon op de tribune plaats nemen om zijn gedrogeerde landgenoten aan te moedigen. Hij zal vast naast de hoogwaardigheidsbekleders van dat andere schurkenstaatje zitten, Qatar.